KATALOG
AgrestPolska Węgry: C, E, witaminy z grupy B, prowitamina A. | Agrest najczęściej stosowany jest jako dodatek w rozmaitych deserach, ma również szerokie zastosowanie w przetwórstwie | |
AnanasFilipiny Tajlandia Kostaryka Indonezja Brazylia Meksyk.C, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. | : Owoc jadany surowo, stosowany do ciast, deserów, soków. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce. | |
ArbuzEgipt GrecjaC, beta-karoten, przeciwutleniacze, wapń, fosfor, magnez, krzem, chlor, potas. | Głównie jadany na surowo, dodawany do deserów, musów czy koktajli. | |
AroniaPolskawitaminy C i P oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo | Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce, przetwarzana na soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady, nalewki. | |
AwokadoGrecja Izrael MeksykC, E i A – silne przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, luteina, duża zawartość potasu. | Spożywane są w wielu postaciach, zazwyczaj na surowo. Można dodawać do sałatek lub zrobić pastę do smarowania pieczywa. | |
BakaliePolska | ||
BakłażanyWłochy Hiszpania. Polska.C, A, witaminy z grupy B oraz potas, wapń, magnez, duża zawartość błonnika | : Możemy przyrządzać mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, bakłażan a'la kawior, zapiekanki | |
BananyEkwador Chiny Filipiny Uganda BrazyliaA, C, E, K oraz te z grupy B. Najwięcej zawierają potasu, nie brakuje też błonnika, magnezu, fosforu i wapnia. | Najczęściej jada się na surowo. Można je zapiekać, wykorzystać do produkcji dżemów, soków, musów. | |
BatatyIndie Wietnam Japonia Chiny.C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. | Można jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką, Na ich bazie można przyrządzić zapiekanki i zupy. | |
BazyliaPolskaC, witaminy z grupy B, ryboflawina, kwas pantotenowy, kwas foliowy. | Ma korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto. | |
BóbPolska: A, B6, magnez, żelazo, sód, potas, wapń. | Świetny jako przekąska po wcześniejszej obróbce termicznej. | |
BoczniakiPolska HolandiaC, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk | Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu. | |
Borowik i podgrzybek suszony 20gPolska | ||
Borówki amerykańskiePolska Niemcy HolandiaSód , Żelazo, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna oraz Witamina A. | Głównie dodawana do ciast, deserów, przetworów, ale również stosowana w lecznictwie oraz kosmetyce. | |
BotwinkaPolskaC, B1, zawiera wapń, magnez, sód, kwas foliowy, błonnik, pektyny. | Świetne do zup, sałatek, koktajli. | |
BrokułyPolska Francja Włochy Hiszpania.C, A, K, B6, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, błonnik. | Brokuły można jadać na surowo, doskonale smakują w beszamelowym sosie lub podane jako zupa-krem. | |
BrukselkaPolska A, C, K, B6, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy. | Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, zapiekać. | |
BrzoskwiniePolska Włochy Hiszpania Grecja Francja C, E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen. | Najczęściej jada się owoce surowe, można dodać do ciast, przetworzyć na kompot, dżem czy ususzyć. | |
Buraczki tarte gotowane 500gPolska | ||
Buraczki z chrzanem 320 g.Polska | ||
Buraki czerwone (okrągłe i długie)Polska C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, wapń, magnez, fosfor, potas. | Świetne do zup, sałatek, soków, przetworów. | |
Buraki obranePolska | ||
Buraki suszone op. 100gPolska | ||
Cebula cukrowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. | Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. | |
Cebula czerwonaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. | Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. | |
Cebula czosnkowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. | Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. | |
Cebula prażona op. 70g i 1 kgPolska | ||
Cebula szalotkaPolska A, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. | Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. | |
Cebula zwykłaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. | Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną | |
Chrzan laskaPolskaA, B, C, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. | Idealny do zup, przetworów, główny składnik ćwikły na ostro. | |
Chrzan tarty na cytryniePolska | ||
Chrzan z żurawinąPolska | ||
CieciorkaPolska | ||
Cukinia zielona i żółtaPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, PP, B1, beta karoten, potas, żelazo, magnez | Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta, zapiekanki, placki. | |
Cykoria biała i czerwonaPolska B1, B2, C, kwas foliowy oraz sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten. | Najlepiej smakuje na surowo jako składnik sałatek, surówek, zapiekanek i dań duszonych. | |
CytrynyHiszpania Turcja Argentyna Brazylia.C, E, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. | Jako dodatek do napojów, herbaty. | |
Czarna rzepaPolskaA, B, C, potas, żelazo, magnez, cynk. | Wykorzystywany do produkcji nalewek, soków, surówek. | |
Czereśnie czarne „Kasztan”Polska Węgry C, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, | Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. | |
Czereśnie różowePolska WęgryC, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan | Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. Stosowana w lecznictwie. | |
CzosnekPolska Chiny HiszpaniaB1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, wapń, magnez | Szerokie zastosowanie kulinarne, czosnek można marynować, smażyć, zapiekać jak i również jadać surowy. | |
Dynia w łupiniePolska | ||
Dynia łuszczonaPolska | ||
Dynie – japońska, piżmowa, Muskat, zwykła, ozdobnaPolskaA, C, PP, D, E, K, beta karoten, cynk, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez. | Nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Można z niej przyrządzić zupę, sos, gulasz, pierogi, nadzienie do naleśników, ciasto. | |
Fasola czerwonaPolska | ||
Fasola drobna Polska | ||
Fasola jaśPolska | ||
Fasola średniaPolska | ||
Fasolka szparagowa mamut zielona i żółtaPolskaA, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. | Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów. | |
Fasolka szparagowa zielona i żółtaPolska.A, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. | Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów. | |
Figi świeżeHiszpania Grecja Turcja PortugaliaC, B1, B2 oraz B6 również fosfor, wapń, magnez i żelazo. | Z fig robi się kompoty, dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Jadane surowe jak i suszone. | |
GranatyIndie Iran Irak TurcjaZawierają kwasy omega-5, kwasy tłuszczowe, fitosterole, polifenole, antyoksydanty. | Używany jako dodatek do napojów i deserów. Słodkie odmiany wykorzystywane do produkcji wina | |
Grejpfruty białyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. | Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo. | |
Grejpfruty czerwonyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. | Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo. | |
Grejpfruty sweetBogate w witaminy C B E PP i P fosfor potas wapń kwas cytrynowy cukry i pektyny.Bogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. | Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo. | |
GrenadillaAmeryka Południowa Afryka Australia.A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. | Najlepiej zjeść go łyżeczką. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs. | |
Groch połówkiPolska | ||
Groszek cukrowyPolskaA, C, E, K, B1, B2, B3,B6m, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. | : Głównie jadany na surowo, można też marynować, gotować, dusić. Doskonały jako dodatek sałatek i surówek, jest też składnikiem zup i kremów. | |
GruszkiPolska HolandiaWitamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk | Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów | |
Grzyby świeże PolskaA, znaczne ilości B1 i B2, białko. | Można je dusić, gotować, marynować. Grzyby są doskonałym dodatkiem do sosów i zup. | |
GuawaKolumbia Brazylia Tajlandia Indie Pakistan.źródło antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, kwas foliowy, błonnik. | Spożywa się na surowo, również jako dodatek do słodkich i lekkich sałatek, zmiksowane do sosów owocowych, kremów lub drinków. | |
ImbirChiny Indie C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor. | Stosowany jako dodatek do zup, sosów, deserów, ciasta, herbaty. Imbir można również kandyzować. | |
JabłkaPolskaC z grupy B,potas,żelazo | Używane do produkcji,konfitur,kompotów,octu,cydru. Jabłka mają szerokie zastosowania w cukiernictwie. Dodawane do pieczenia mięs | |
Jagoda czarnaPolskaA, B1, B2, PP i C, kwas foliowy, błonnik oraz potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. | Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. | |
Jagody goiPolska | ||
JajkaPolska | ||
Jarmuż zielony i czerwonyPolskaK, A, C, żelazo, wapń, potas, błonnik | Świetny jako składnik sałatki, zup jarzynowych, zup kremów, można blanszować, zrobić Pesto. | |
JeżynyPolskaA (beta-karoten), B3 (niacyna), K i P, bogactwo soli żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. | Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. | |
KabaczekPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas. | Można jeść je na surowo, smażyć kwiaty kabaczka, przyrządzać leczo, piec ciasta, zapiekanki, placki. | |
Kaki: Chiny Japonia Azja Środkowa. A, D, B12, węglowodany, potas, sód, żelazo | Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Jadany na surowo, można też gotować i kandyzować. | |
KalafiorPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. | Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup. | |
Kalafior romanescoPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. | Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup. | |
KalarepaPolskaC, A, K, witaminy z grupy B, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo. | Można jeść ją w postaci surowej, jako dodatek do surówek i sałatek, a także jako warzywo gotowane. | |
Kapusta białaPolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. | Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. | |
Kapusta czerwonaPolskaC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. | Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek | |
Kapusta kiszona Polska | ||
Kapusta Pak ChoiChiny Włochy.A, B6, żelazo, magnez, wapń, kwas askorbinowy, sód, potas | Jadana surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywana leczniczo. | |
Kapusta pekińskaPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. | Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. | |
Kapusta surówkowaPolska | ||
Kapusta szatkowana PolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. | Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. | |
Kapusta włoskaPolskaC, A, E, K, witaminy z grupy B, rutyna, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. | Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, można ją nadziewać, zapiekać. | |
KarambolaBrazylia Gujana Ghana FlorydaA, C, wapń, magnez, żelazo | Jako dekoracja do drinków, sałatek czy deserów. Po obróbce termicznej jako dodatek do dań rybnych. Można wycisnąć sok, przerobić na dżem czy sos. | |
KiełkiPolskaC, D, E, K, PP, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń, selen, miedź, lit, białko, błonnik, kwasy omega-3. | Kiełki spożywa się na wiele sposobów, można nimi posypać kanapki, sałatki czy dania obiadowe. Można dodać do twarożku, jogurtu, serka wiejskiego. | |
KiwiAustralia Chile Południowa Afryka Kalifornia.C, A, E, K, potas, wapń, żelazo i kwas foliowy | Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Głównie jadany na surowo. | |
Kocanka WłoskaPolska WłochyGarbniki, kwasy organiczne. | Drobno posiekane liście dodaje się w niewielkich ilościach głównie do sałatek, majonezów i wytrawnych białych serków. Poleca się ją także do dań rybnych i z kurczaka szczególnie tych z ryżem, w których stosuje całe małe gałązki usuwając je przed podaniem, gałązki kocanki można wrzucać do wody na krótko przed końcem gotowania aromatyzując w ten sposób ryż. | |
KokosNowa Zelandia Azja Ameryka Południowa.zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu. | Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe a z kwiatostanów wino palmowe. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. | |
Kokos młodyFilipiny Tajlandia.Bogate źródło elektrolitów | Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe, z kwiatostanów wino palmowe. | |
KolendraC B1 B2 i PP bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń sód potas żelazo.C, B1, B2 i PP, bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń, sód, potas, żelazo. | Wykorzystywana jako składnik marynat, ciast i pieczywa. Doskonale komponuje się z wieprzowiną i rybami. Wzbogaca smak potraw kuchni arabskiej i greckiej. | |
KompotyPolska | ||
Koncentrat barszczuPolska | ||
Koper włoskiWłochy Holandia Hiszpania.A, E, C, K, potas, sód, wapń, fosfor | Łodyga kopru może być dodatkiem do oliwek i mięs, a młode pędy i liście są dodawane do sałatek, rosołu oraz do zupy rybnej, stosowane jako przekąski lub jako środki konserwujące jedzenie np. przy suszeniu fig. | |
KoperekPolska WłochyA, C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. | Świeże liście koperku wykorzystywane są jako przyprawa do zup, sosów, ziemniaków i sałatek, lub jako niezbędny składnik do kiszenie ogórków. | |
Koperek suszonyPolska | ||
Kukurydza kolbaPolskaSporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C, potas, sód, wapń, magnez, żelazo. | Jadane po obróbce termicznej, jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów. | |
KumkwatChinyC, E, prowitamina A, potas, magnez, fosfor, wapń | Można jeść na surowo, razem z skórką. Kandyzowane lub w syropie można dodawać do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerować nimi inne owoce, warzywa oraz mięso. Można przyrządzić się z nich musy, pasty kanapkowe, sosy oraz puree. | |
Kwiaty jadalnePolska Izrael | Stosowane głównie do dekoracji potraw. Można dodawać je do sałatek, ciast, deserów lodowych, dań głównych. | |
LawendaFrancja Włochy.Duża ilość garbników, ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne oraz olejki eteryczne. | Możemy przyprawić nią mięsa i warzywa. Kwitnące gałązki i świeżo ścięte listki można dodać do sosów sałatkowych, sałatek, win czy octów winnych, a kwiaty do lodów, galaretek czy budyniu. | |
LicziChiny Bogate źródło witaminy C, E, B6, również potas, magnez, fosfor, wapń, mangan, selen, niacyna, ryboflawiny czy tiaminy. | Doskonałe jako dodatek do płatków, naleśników, również do deserów i ciast. Przygotowuje się z nich również soki, syropy, drinki i kompoty. | |
LimonkiIndie Meksyk Argentyna Brazylia.C, kwas cytrynowy, wapń, potas, fosfor. | Do sporządzania soków i napojów orzeźwiających, jako dodatek do drinków. | |
Liść laurowyPolska WłochyA, C, B6, niacyna, kwas, foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. | Podnosi walory smakowe wielu zup, najczęściej dodawany jest do rosołu, pasuje także do kapuśniaku, barszczu czy zupy rybnej. Dodawany do potraw mięsnych, sosów i gotowanych ryb. Liście laurowe są też niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych, bigosu, pasztetów czy galaretek mięsnych. | |
LubczykPolskaC, E, kwasy organiczne, sole mineralne. | Świetny dodatek do zup, zwłaszcza tych z dodatkiem fasoli, groszku, ziemniaków czy soczewicy. Wzbogaca smak naszego rosołu. Sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, flaczków, dań rybnych a także sosów i sałatek | |
MajeranekPolskaA, D, B6, B12, wapń, żelazo, magnez, kwas askorbinowy. | Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs. | |
MakPolska | ||
MalinyPolskaB1, B2, B3, B6, witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), zawierają dość dużo cukrów, głównie fruktozy i glukozy oraz związki mineralne zasobne w potas, żelazo i cynk. | Z malin przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, nalewki, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. | |
MandarynkiChiny Hiszpania TurcjaA, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, manganu i wapnia. | Wszelkiego rodzaju sałatki owocowe lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych. Jadane na surowo są dobrym przeciwutleniaczem. | |
MangoIndie BrazyliaA, C, E, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez, żelazo i błonnik. | Jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. | |
MarchewPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. | : Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. | |
Marchew z groszkiem 500gPolska | ||
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. | Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych. | |
Melon cantalopeBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas | Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo. | |
Melon żółtyBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. | Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo. | |
Mieszanka warzyw suszonaPolska | ||
MiętaPolskaA, B3, żelazo, magnez, potas, wapń | Jako dodatek do mięsa, pierogów, napojów, deserów, sosów, warzyw czy sałatek owocowych. | |
MineolaWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, magnez, kwas askorbinowy, żelazo | Owoce jadane na surowo, nadają się również na przetwory. | |
Mix grzybów suszonych 500 gPolska | ||
Mix sałatPolska Włochy | Stosowany jako głównie składnik surówek. | |
MoreleChiny Korea Polska.B, C, PP. Zawierają dużą ilość potasu, żelaza, wapnia, fosforu i błonnika. | Można z nich przyrządzić dżemy, konfitury, musy, galaretki, likiery i nalewki. Jadane na surowo, suszone, świetne jako dodatek do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. | |
Morele suszonePolska | ||
MorwaAzjaC, PP i liczne z grupy B. Zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy), garbniki, liczne kwasy, flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. | Z morwy można przyrządzić soki, kompoty, nalewki i likiery. | |
MusztardaPolska | ||
Nać pietruszkiPolska WłochyA, witaminy z grupy B, duża zawartość witaminy C, beta karoten, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód oraz błonnik. | Natka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, najczęściej wykorzystywana jako ziołowa przyprawa dodawana do potraw wzbogacająca ich smak. | |
Nać seleraHiszpania: A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. | Świetny dodatek do zup, sosów, sałatek i koktajli. Doskonały jako przekąska. | |
NektarynkiFrancja Hiszpania Włochy USA Grecja Chile. B1, B2, C, A, PP, E, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, błonnik. | Głównie jadany na surowo, jednak możemy je nabyć również suszone, kandyzowane lub konserwowane. Sporządzamy z nich przetwory: dżemy, soki, kompoty, galaretki, likiery. Doskonały dodatek do deserów, sałatek owocowych, ciast, lodów. | |
NektarynkiHiszpania | ||
Ogórki zielonePolska Hiszpania Włochy Holandia.C, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. | Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, jako dodatek kanapek i surówek. | |
Ogórki gruntowe: Polska Hiszpania Włochy HolandiaC, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas | Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, doskonały do przetworów. | |
Ogórki kiszone Polska | ||
Opuncja figowaGrecja jest źródłem witamin A, C, E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Cukry, kwasy organiczne, flawonoidy. | Do produkcji dżemów, soków, wina, marynat. | |
OreganoPolska WłochyA, E, K, C, żelazo, kwas, błonnik, kwasy omega-3. | Szczególnie często znaleźć można oregano w przepisach kuchni śródziemnomorskiej szczególnie greckich i włoskich. W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich. | |
Orzechy brazylijskiePolska | ||
Orzechy laskowePolska | ||
Orzechy nerkowcaPolska | ||
Orzechy piniowePolska | ||
Orzechy włoskie całe i łuskanePolska | ||
PameloTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , składniki mineralne tj. fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. | Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo. | |
PapajaMeksyk USAC, B6, A, K, E, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas | Jako baza deserów lodowych, koktajli, można również przyrządzać dżemy, kompoty, syropy i soki. | |
Papryka czerwona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. | Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek | |
Papryka ostraHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. | Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów. | |
Papryka pomidorowa Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. | Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. | |
Papryka RamiroHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. | : Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. | |
Papryka sopel Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. | Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. | |
Papryka zielona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. | Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. | |
Papryka żółtaHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. | Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. | |
PhisalisKolumbia PolskaA, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu | Stanowi bazę dżemów, konfitur, galaretek, a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast. | |
PhitajaWietnam Chiny Filipiny Tajwan.Bogaty w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor. Zawiera też dużą ilość antyoksydantów. | Jadane na surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywany jako składnik lodów, tortów, kremów, koktajli czy musów. | |
PieczarkiPieczarki: B1, B2, B3, D, fosfor, selen, żelazo, miedź. | Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów | |
Pietruszka korzeńPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. | Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. | |
Pietruszka nać suszonaPolska | ||
Pietruszka nać z korzonkiemPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. | Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. | |
PigwaPolska Azja C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. | Z owoców pigwy można przygotować wiele różnych przetworów: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. | |
PomarańczeWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, C, beta-karoten, magnez, kwas askorbinowy, żelazo. | Owoc jadany na surowo, jako dodatek do ciast, deserów i przetworów. | |
Pomidory Polska Hiszpania Maroko Turcja C, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. | Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. | |
Pomidory bawole sercePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. | Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. | |
Pomidory cherry Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. | Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. | |
Pomidory czarne kumatoPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. | Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. | |
Pomidory limaPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. | Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. | |
Pomidory malinowePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. | : Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. | |
Pomidory śliwkowe: Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. | Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. | |
Pomidory żółtePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. | Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. | |
PorPolska BelgiaC, A, K, potas, wapń, fosfor, magnez. | Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. | |
Porzeczki białePolska C, prowitaminy A, potas, żelazo, kwasy organiczne | Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. | |
Porzeczki czarnePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu, pektyny | Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. | |
Porzeczki czerwonePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potas, sód, wapń, fosfor, siarka i magnez, pektyny. | Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów | |
PoziomkiPolskaWitamina C, wapń, żelazo | : Najsmaczniejsze są poziomki świeże, ale można wykorzystywać je także na przetwory typu dżemy, konfitury, dodatek do soków. | |
Przecier ogórkowyPolska | ||
RabarbarPolskaA, C, E, potas, kwas foliowy, błonnik, sód, magnez, żelazo | Jako składnik przetworów, ciast, sałatek. Głownie jadany surowy. | |
RadichioWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami | |
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. | Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów. | |
RodzynkiPolska | ||
RoszponkaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. | |
RozmarynPolska Włochy HolandiaA i C, gorycze, flawonoidy, lotne olejki, garbniki. | Najlepiej pasuje do mięs: jagnięciny, wieprzowiny czy wołowiny. | |
RucolaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. | |
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. | Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. | |
Rzodkiew czarnaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. | Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. | |
RzodkiewkaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. | Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. | |
Sałata dębowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. | |
Sałata fryzyjskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. | |
Sałata lodowa Włochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. | |
Sałata masłowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami | |
Sałata ozdobnaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. | |
Sałata pak choiWłochy Holandia Chiny C, B6, beta karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas sód. | Warzywo to może być z powodzeniem spożywane na surowo w postaci sałatek i surówek jak i smażone z mięsem i innymi warzywami | |
Sałata rzymskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. | Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. | |
Sałatki świeże i konserwowe Polska | ||
Seler PolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. | Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. | |
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. | Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. | |
SkorzoneraPolskaE, B1, B2, C, PP, potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. | Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup. | |
Śliwki ciemnePolskaZawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty | Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. | |
Śliwki czerwonePolska Hiszpania.Zawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty | Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs. | |
Śliwki suszonePolska | ||
Śliwki żółtePolskaŚliwki mają sporo witamin z grupy B potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. | Wszelkiej maści kompoty, marmolady, galaretki, konfitury i dżemy. Można je również, co oczywiste, spożywać surowe. Stosowane w kosmetyce. | |
SoczewicaPolska | ||
SojaPolska | ||
Stewia Polska WłochyC, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez | Wykorzystywany jako zamiennik tradycyjnego cukru rzepakowego lub trzcinowego. Możemy posłodzić nią kawę, herbatę oraz koktajle, lemoniadę i inne napoje. Sprawdzi się jako zamiennik cukru w domowych ciastach lub ciasteczkach, a ponieważ charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, nada się do domowych przetworów takich jak marmolady, dżemy czy konfitury. | |
SzczawPolskaLiście zawierają flawonoidy, karoten i witaminę C. | Można z niego sporządzić zupy, sosy, sałatki, omlet ze szczawiem, który nadaje mu smak cytrynowy. Nadaje się do wszystkich potraw rybnych. | |
SzczypiorC B1 B2 karoten kwas foliowy potas sód magnez wapń fosfor i chlor.C, B1, B2, karoten, kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. | Szczypiorek najlepiej smakuje na surowo. Można dodać do kanapek, surówek, sałatek, twarogu lub jajecznicy. | |
Szparagi białe i zielonePolska Peru WłochyC, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas. | Wykorzystywane do zapiekania, blanszowania, smażenia. Świetnie smakują polane sosem. | |
SzpinakPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, żelazo, wapń, jod, mangan czy karoten. | Szpinak możemy dodać niemal do każdej potrawy, do omletów, naleśników, pierogów, spaghetti, zapiekanek, surówek. | |
Słonecznik prażonyPolska | ||
TamarilloNowa Zelandia Australia Japonia Brazylia Peru.A, B, bogate źródło błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy i beta-karotenu. | Najczęściej jadany na surowo, wykorzystywany jako dodatek do sałatek owocowych i deserów.. | |
TopinamburPolska Francja WłochyA, B1, B2, B6, C i E, żelazo, miedź, magnez i potas. | Używa się do przygotowania zup, puree, chipsów i frytek. Można spożywać jako jarzynę. Topinambur jest powszechnym składnikiem sałatek. Upieczone bulwy są popularnym dodatkiem do dziczyzny. | |
TruskawkiPolskaZawierają witaminy takie jak C, A, E, B1, B2, B3, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. | Przede wszystkim spożywane surowe owoce, stosowane do deserów, dżemów, kompotów oraz mrożonek, a liście suszy się na herbatkę, Zastosowanie mają również w lecznictwie jak i również kosmetyce | |
TymianekPolska Włochy HolandiaA, B2, B6, C, kwas foliowy, beta karoten oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.grzybów i serów | Wykorzystywany do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych i potraw z warzyw strączkowych. Podnosi także smak drobiu, ryb, | |
Winogrona białeWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. | Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina. | |
Winogrona czarneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. | Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina. | |
Winogrona czerwoneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. | Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina. | |
WiśniePolska: Witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, Cynk. | Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce. | |
Woda gazowana „ABRA” 1,95lPolska | ||
Włoszczyzna Polska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. | Jadana surowe lub po obróbce termicznej jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych. | |
Ziemniaki Polska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. | Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. | |
Ziemniaki czerwonePolska Grecja CyprA, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. | Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. | |
Ziemniaki młodePolska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. | Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. | |
ŻurawinaPolskawitaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, zawiera dużo sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy. | Przyrządza się konfitury, herbatki, soki. Żurawina stała się też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Wykorzystywana w lecznictwie i kosmetyce. | |
Żurawina kandyzowanaPolska | ||
Żurek domowyPolska |