Zamów u nas.
Skontaktuj się z nami

508-137-510606-378-327

Nasza firma uzyskała subwencję finansową w ramach programu rządowego "Tarcza Finansowa 2.0 Polskiego Funduszu Rozwoju dla Mikro, Małych i Średnich Firm udzieloną przez PFR SA. "

 

Życzenia

 

Niechaj nadchodzące święta Bożego Narodzenia będą radosne, zdrowe i miłe, a Nowy Rok przyniesie spełnienie najskrytszych marzeń

i realizację wszelkich planów.

                                                                                                                                                   Życzy Zbigniew Zwolak wraz z załogą

WIELKANOC

 

Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych, radosnego wiosennego nastroju przy wspólnym stole w gronie najbliższej rodziny oraz Wesołego Alleluja życzy właściciel hurtowni wraz z załogą.

Dzień Kobiet

Z okazji Dnia Kobiet wszystkim Paniom życzę spełnienia wszelkich marzeń, zadowolenia i wielu chwil radości. Zbigniew Zwolak

JARMUŻ

Jarmuż jest jedną z najstarszych form roślin kapustnych. Zawiera wiele cennych składników, warto więc jeść go co najmniej raz w tygodniu. Tym bardziej że jarmuż jest warzywem smacznym. Jarmuż przypomina nieco smaki kapusty, brokuła i szpinak.  Jednak smak jarmużu może być zaskakująco zróżnicowany, od gorzkiego lub pieprzowego do delikatnego i lekko słodkiego. Jarmuż dostarcza organizmowi sporych ilości błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E, K i składniki mineralne. Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii. Zawiera również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Jarmuż ma więcej witaminy C niż pomarańcza, więcej witaminy A niż jakiekolwiek zielone warzywa oraz więcej wapnia niż mleko. Surowy jarmuż ma najwięcej właściwości zdrowotnych. W tej postaci może być dodawany do sałatek i stanowić bazę do zielonych koktajli. Obróbka termiczna sprawia, że jarmuż traci dużą część ze swoich wspaniałych składników odżywczych.

Życzenia świąteczne 23.12.2020

                

                Zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia , pomyślnego Nowego Roku a także wielu miłych chwil spędzonych w gronie najbliższych życzy

                właściciel Hurtowni Jelfrut wraz  z załogą.

SUSZONE OWOCE
Święta coraz bliżej, a nieodłącznym elementem świątecznego menu są wypieki i potrawy z bakaliami. Kompot z suszu, makowce, sernik z rodzynkami,keks z mieszanką bakalii czy też jako dodatki do mięs. Trudno wyobrazić sobie bez nich Boże Narodzenie.
Bakalie oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych są też zdrowe i pożywne. Owoce suszone zaliczane są do żywności o wysokiej wartości odżywczej. Witaminy w suszonych owocach to m.in.:C, A, E, witaminy z grupy B. Dodatkowo stanowią one źródło wielu składników mineralnych. W suszonych owocach obecne są m.in. potas, magnez, żelazo, miedź oraz mangan. Owoce suszone to również spora dawka błonnika pokarmowego, zawierają go bowiem nawet więcej niż owoce świeże. Oczywiście należy wspomnieć też o cukrze, którego w suszonych owocach jest dość dużo, bo aż ok. 60–70 g na 100 g produktu. Owoce suszone odznaczają się także znacznie wyższą kalorycznością niż świeże. Dlatego trzeba je zawsze spożywać z umiarem, w rozsądnych, niewielkich dawkach.
 
 
DYNIE

Dynia to esencja jesieni. Już nastał ten moment, kiedy jest prawdziwy wysyp dyni i patrząc na wszystkie kształty, odmiany, a nawet kolory dyni trudno się zdecydować, którą wziąć. Która jest najlepsza? Którą użyć do czego? I co właściwie z dyni zrobić? I dlaczego warto dynię jeść?  Dynia ma bardzo bogate właściwości odżywcze i lecznicze. Jest bogata w beta-karoten, który należy do przeciwutleniaczy i przyczynia się do zapobiegania nowotworom i obniżania poziom złego cholesterolu, a także witaminę A wpływającą na poprawę wzroku. Dynia również reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Jest w miarę niskokaloryczna, więc może sprzyjać w odchudzaniu.

Dynia hokkaido - jest niewielkich rozmiarów i wyróżnia się spłaszczonym kształtem. Skórka Hokkaido jest intensywnie pomarańczowa, a jej miąższ złocisty i zwarty. Będzie pasować do różnego rodzaju dań. Potrawy z dyni Hokkaido mogą być przygotowywane na słodko i na słono. Co dobrego można zrobić z dyni Hokkaido? M.in. : Kremowa zupa dyniowa , ciasta, serniki i desery , zapiekanki , warzywa na parze .

Dynia piżmowa - wygląda jak ogromna gruszka!  Dynia piżmowa ma najczęściej jasnożółtą skórkę i jasnopomarańczowy, zwarty miąższ z małą ilością pestek. Słodkawy smak sprawia, że dynia piżmowa pasuje zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Co zrobić z dyni piżmowej?  M.in.: Chleb i bułeczki , zupy , gulasze , zapiekanki , ciasta, babeczki i ciastka , dyniowe desery , przetwory z dyni piżmowej, np. dżem

JESIEŃ

Jesienna herbata to jeden z najlepszych sposobów na rozgrzanie się w chłodne wieczory i poranki.

Co zrobić, aby jesienna herbata nie tylko nas rozgrzewała? W końcu powinna nas chronić przed infekcjami oraz znakomicie smakować. Wybraliśmy więc kilka produktów, które absolutnie muszą się w niej znaleźć!  Podstawą harbaty będzie ta czarna, ale równie dobrze można wybrać na jaką tylko ma się ochotę. 

Imbir - nie tylko poprawia smak herbaty, ale ma szerokie działanie antybakteryjne a nawet przeciwbólowe. Każdemu napojowi nada nieco ostrzejszego, orzeźwiającego smaku i przegoni każde początki przeziębienia czy grypy.

Cytryna - możemy podać w herbacie plasterek cytryny lub pomarańczy. Ale równie dobrze możemy np. zetrzeć nieco skórki któregoś z tych cytrusów. Pamiętajmy przy tym, iż witamina C nie tylko ma wpływ na naszą odporność. Działa korzystnie również na kondycję naczyń krwionośnych.

Przyprawy - kardamon, cynamon, wanilia, anyż czy kurkuma. Każda z tych przypraw ma swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Kardamon łagodzi kaszel i poprawia trawienie. Cynamon rozgrzewa, ma działanie antybakteryjne.Kurkuma to przyprawa dość podobna do imbiru. Ma działanie przeciwbakteryjne, rozgrzewające, korzystnie wpływa na nasz żołądek. Użyte w naparze przyprawy dodają  nie tylko smaku, ale i niezwykłego, prozdrowotnego charakteru.

08.08.2020

Sierpień to między innymi sezon na ogórki gruntowe.

Ogórki w dziewięćdziesięciu siedmiu procentach składają się z wody. Są niskokaloryczne. Zawierają ponadto pewne ilości witamin i minerałów (przede wszystkim sodu i potasu). Substancji tych jest jednak niewiele – z tego względu warto spożywać ogórki ze skórką (to pod nią znajduje się najwięcej dobroczynnych substancji). Ogórki znakomicie orzeźwiają, dlatego warto sięgać po nie w upalne dni. Dzięki zawartości potasu mają one korzystny wpływ na organizmy osób zmagających się z nadciśnieniem i chorobami serca. Zapraszamy! :)

 

11.04.2020 WIELKANOC

Na nadchodzące Święta Wielkanocne właścieiel hurtowni wraz z załogą życzą aby Państwa serca napełniły się radością i nadzieją, a chwile spędzone w gronie najbliższych dodawały otuchy i pozwalały przezwyciężyć wszystkie trudności w tym trudnym dla wszystkich czasie.

Ważna informacja
                                                W zaistniałej, dość ciężkiej sytuacji dla nas wszystkich, skróciliśmy czas funkcjonowania hurtowni.
                                                Jednak nadal pozostajemy do Państwa dyspozycji w godzinach od.6:00 do 12:00 .
                                                Dostawy realizujemy na bieżąco,stosując przy tym maksimum ostrożności.
                                                Załoga stale dba o bezpieczeństwo swoje, a także naszych klientów,poprzez stosowanie środków dezynfekcyjnych,rękawiczek itp.
                                                Istnieje możliwość zrealizowania większych zamówień indywidualnych, a także dowóz do punktów w Jeleniej Górze wyznaczonych
                                                jako miejsca przeznaczone do odbycia kwarantanny,jeśli zajdzie taka potrzeba.
Dzień Kobiet

Z okazji Dnia Kobiet wszystkim Paniom składam najserdeczniejsze życzenia zdrowia, szczęścia oraz pomyślności. Zbigniew Zwolak

WALENTYNKI 14.02

        ,, W dniu świętego Walentego
        Nic nie może dziać się złego,
        Nikt nie może się dziś złościć,
        Bo dziś nadszedł dzień miłości! "

        Z okazji Walentynek załoga Jelfrut życzy wszystkim dużo szczęścia i miłości smiley

16.01.2020 CO WARTO JEŚĆ W STYCZNIU ?

Po świąteczno-noworocznych ucztach czas wrócić do bilansowej diety opartej na sezonowych, zdrowych produktach. Niestety zima nie zapewnia bogactwa witamin, jednak sprawdziliśmy, na co jest teraz sezon i co może być źródłem witamin.

Pomarańcze - zawierają dużo witaminy C. Najlepiej je jeść na surowo, żeby nie stracić cennych składników lub wyciskać świeże soki. Taki sok trzeba wypić od razu. Witamina C łatwo się utlenia.

Cykoria - jest bardzo dobrym źródłem witaminy K. Zawiera dużo witaminy C, A i błonnika. Jest bogata w składniki odżywcze, poprawia trawienie i stymuluje wątrobę.

Marchew i pietruszka - marchew zawiera sporo witaminy A, obniża cholesterol, ma wpływ na wzrok i skórę. Podnosi też naszą odporność. Pietruszka ma wpływ na krążenie krwi i jest składnikiem diet oczyszczających.

Mandarynki - zawierają nobiletynę, która może być pomocna w walce z otyłością. Nie brakuje im witaminy A i C. Są korzystne dla skóry, podnoszą odporność organizmu. Zdaniem naukowców mandarynki mogą mieć znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, zwłaszcza w przypadku raka wątroby.

 

 

Życzenia świąteczne 23.12.2019

 

Życzenia radosnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, odpoczynku w rodzinnym gronie oraz pasma sukcesów i wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Nowym 2020 Roku życzy Zbigniew Zwolak wraz z załogą .

 

09.12.2019 r.

Grudzień to magiczny miesiąc kiedy zaczynamy przygotowywać się do świąt Bożego Narodzenia. Kupujemy prezenty, ozdabiamy domy oraz przede wszystkim przygotowujemy potrawy świąteczne. Więc już dziś zapraszamy do naszej hurtowni po mieszanki owoców suszonych oraz wędzonych na kompot wigilijny, po kiszoną kapustkę do pierogów oraz świeże warzywka na sałatkę jarzynową oraz inne wyśmienite potrawy.

26.11.2019 CYTRUSY

Z okresem jesienno-zimowym często kojarzą nam sie owoce cytrusowe - grejpfruty, mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki . Cytrusy są źródłem wielu witamin oraz są istną bombą witaminową. Pomarańcze zawierają spore pokłady witaminy C, która wspomaga nasz organizm w walce z kaszlem, katarem i bolącą głową, czyli z objawami przeziębienia. Ta sama witamina działa przeciwzmarszczkowo, gdyż opóźnia proces starzenia się skóry. Mandarynki kryją w sobie sporo witaminy A, która oddziałuje korzystnie na nasze oczy, chroni m.in. przed jaskrą i zaćmą. Znana jest też z tego, że wzmacnia organizm, wspierając go w walce z przeziębieniem, ponieważ obniża możliwość złapania infekcji. Dieta grejpfrutowa przyspiesza przemianę materii, oddziałuje pozytywnie na wątrobę i nerki, wspomaga także prawidłową pracę serca i odpowiedni poziom ciśnienia, a także na właściwy poziom cholesterolu. Limonka wspomaga pracę wątroby i chroni żołądek, korzystnie oddziałuje na układ nerwowy (uspokaja, wzmacnia koncentrację). Pomaga również prawidłowo funkcjonować układowi pokarmowemu, m.in. zapobiegając biegunkom oraz zaparciom.

09.11.2019 CO WARTO JEŚĆ W LISTOPADZIE ?

Listopad to czas, kiedy na naszych talerzach powinny rządzić warzywa rosnące w gruncie, takie jak marchew, pasternak, rzepa i seler. Dlaczego? Ponieważ zimno zmienia zawartą w nich skrobię na cukier, co poprawia smak. W tym czasie wychodzą z nich znakomite kremowe zupy. Warto jeść również por, ponieważ przymrozki czynią je wyraźniejszymi w smaku. Nie zapominajmy też o cebuli, która w tym czasie jest o wiele bardziej aromatyczna i bardziej intensywna w smaku.

31.10.2019

Październik i listopad to sezon na dynie. z których szybko i łatwo można przyrządzić pyszne potrawy, ale służą również do ozdoby na Halloween.  Mało kto wie, że dynia to w rzeczywistości owoc, spokrewniony między innymi z arbuzem, melonem, cukinią czy kabaczkiem. Powodem, dla którego zalicza się ją do warzyw jest przede wszystkim fakt, że nie może być spożywana na surowo. Dynie są lekkostrawne i zawierają dużo błonnika. Mają również właściwości oczyszczające i pomagają pozbyć się z organizmu toksyn i złogów. Dyni coraz częściej używa się jako kosmetyku. Zapobiega stanom zapalnym, doskonale nawilża cerę i zamyka pory oraz ma działanie odmładzające. Witamina A, w którą bogata jest dynia dobrze wpływa również na stan włosów i paznokci.
 

Zmieniamy się dla Was!

W hurtowni Jelfrut istniej możliwość składania zamówień za pośrednictwem strony internetowej - wystarczy że klikniesz odnośnik Zamów u Nas.

Jesteśmy otwarci na wzrastające potrzeby naszych klientów dlatego wprowadziliśmy ofertę tygodnia. Znajdziesz tam wyselekcjonowane towary wybrane przez naszych specjalistów.

Hurtownia Jelfrut jesteśmy dla Was!

 

08.03.2019

Z okazji Dnia Kobiet, życzyę wszystkim Paniom duuuuużo słońca i uśmiechu na codzień. Zbigniew Zwolak

14.02.2019

"Dojrzałe owoce"
 Spadła gruszka do fartuszka
 a za gruszką dwa jabłuszka
 a śliweczka spaść nie chciała
 bo śliweczka nie dojrzała! 

Wszystkim zakochanym życzymy zakochanego dnia.
 

 

20.12.2018

Radosnych i spokojnych, pełnych ciepła i nadziei Świąt Bożego Narodzenia,  wszelkiej pomyślności, osiągnięcia sukcesów, cierpliwości i wytrwałości w realizacji planów oraz dalszej owocnej współpracy w nadchodzącym Roku 2019 życzy  wszystkim klientom i współpracownikom Zbigniew Zwolak.

10.11.2018

Listopad to czas na  Jarmuż. To wspaniałe warzywo wywodzi się od kapusty dzikiej i uprawiany jest jako roślina ozdobna i jadalna.  W Polsce głównie służy do ozdoby stołów    i   półmisków jednak warto go  spożywać gdyż zawiera dużo białka, witaminy C, witaminy B oraz PP, E K i H. Z soli mineralnych jarmuż wyróżnia się zawartością wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu. Więcej witaminy C zawiera tylko papryka i natka pietruszki. Ceniony jest za właściwości przeciwzapalne i  przeciwutleniacze.

24.10.2018

Październik bogaty w wiele odmian gruszek i jabłuszek.Polskie jabłka podbijają świat i w przeciwieństwie do wielu innych owoców, mamy je pod ręką przez okrągły rok. Zawarte w jabłkach pektyny oczyszczają organizm z toksyn.Podczas trawienia błonnik wiąż niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są  potem wydalane z organizmu.Natomiast Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod-minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.

10.09.2018

Wrzesień to miesiąc , w którym pojawiają się śliwki w wielu odmianach. Oferujemy Państwu śliweczki deserowe  lub węgierki , czerwone kolorowe lub ciemne.Jednym słowem do wyboru do koloru. Mają one  wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Posiadają zdolności  przeciwutleniające a tym samym zapobiegają procesom starzenia i chronią przed wieloma chorobami.

24.08.2018

Dzisiaj możemy zaproponować Państwu wiele odmian i gatunków pomidorów, możemy je scharakteryzować nie tylko pod względem kształtu np. okragły, podłużny, gruszkowaty czy gronowy ale również pod względem kolorystycznym  np. klasyczne czerwone, zielone, żółtte, czarne, różowe, zielone.  Różnorodność pomidorów i ich wszechstronność zastosowania nie jest ich najważniejszym plusem. Otóż główną zaletą są walory odżywcze pomidorów. Są cenionym źródłem przede wszystkim potasu, ale również zawierają takie mikroelementy jak sód, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, kobalt, miedź, fosfor, fluor, karoten i jod. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B: B1, B2 i B6 oraz witaminę C i PP, a także kwasy foliowy  i szczawiowy.

19.07.2018

Czereśnie mają dobroczynny wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn, mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe.  Jedzenie 25 dag czereśni dziennie pobudzi wzrost cebulek włosowych i sprawi, że twoja skóra będzie bardziej napięta i jędrna. Zapraszamy

10.06.2018

Truskawki mają charakterystyczny kształt serca, posiadają czerwony miąższ w środku i pestki na powierzchni.  Truskawki w swoim składzie posiadają dużo różnych substancji antyoksydacyjnych, witaminę C, E i beta-karoten. Bogate są w błonnik, potas, kwas foliowy, witaminy B, biotynę, magnez i cynk. Zapraszamy serdecznie, smacznego.

18.05.2018

Nowalijkami nazywmy młode warzywa, które zaczynają poraz pierwszy pokazywać sie w danym roku kalendarzowym od wczesnej wiosny.Warzywa nowalijkowe charekteryzuja się nieco innym wyglądem i smakiem od tych dojrzewajacych w miesiącach letnich, ponieważ promienie słoneczne odbijają się od folii i szyb szklarni. Njpopularniejszymi nowalijkami uprawianymi w domu i w szklarniach jest :  rzodkiewka, sałata , szpinak, rzeżucha, natka pietruszki, koperek, szczypiorek.

Jubileusz 25 - lecia

    Z okazji 25 lecia istnienia naszej firmy, założyciel i właściciel hurtowni warzyw i owoców JELFRUT Zbigniew Zwolak, zorganizował uroczysty event. Obchody 25 lecia przebiegły w rodzinnej atmosferze, kulminarną gwiazdą wieczoru był marcepanowo - śmietankowy tort jubileuszowy. Czrujący klimat utrzymywał się przez cały wieczór, a długoletni pracownicy przedsiębiorstwa JELFRUT  zostali nagrodzeni przez właściciela Zbigniewa za sumienność, rzetelność, wytrwałość, i zaangażowanie w długoletni  rozwój firmy.

31.03.2018

     Wszystkim swoim Współpracownikom , Partnerom i Klientom, właściciel hurtowni warzyw i owoców "JELFRUT " życzy,  aby czas świąt był okazją do odpoczynku i zadumy, a także wypełniał serca Wasze nadzieją i dodawał sił, tak byście mogli zrealizować wszystkie swoje plany.

14.02.2018

 

18.12.2017r.

 

Od wielu lat pomagamy ŚW. MIKOŁAJOWI - 01.12.2017

Kwiaty jadalne i nie tylko- zapraszamy 13.11.2017

                            

STRASZNIE I PYSZNIE 1.11.2017

Jesień to czas zbiorów, w naszej domowej spiżarni pojawiają się sezonowe produkty, takie jak dynia, orzechy, jarmuż, brukselka itp.

Dzisiaj  chcemy się z Państwem podzielić przepisem na ciasto, które łączy ze sobą jesienne produkty dynie i orzechy.

Składniki:
2 szklanki dyni, startej na dużych oczkach
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki oleju kokosowego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych, pomieszanych orzechów włoskich i laskowych

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej. Dodawać po łyżce mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodać tartą dynię i miksować krótko. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać łyżką.  Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 60 minut.

Papryka 4.10.2017

Papryka czerwona, zielona, pomarańczowa, żółta, fioletowa, biała – jest źródłem zdrowia, zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna, zawiera również witaminę B, wapń, magnez, żelazo i potas. Papryka działa korzystnie na układ trawienny, reguluje ciśnienie krwi i chroni przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.

Przepis na marynowaną paprykę:

2,5 kg papryki , 1 szklanka octu 10%   , 1 łyżka soli  , 6 szklanek wody ,  liść laurowy

8-9 czubatych łyżek cukru  , ziele angielskie (3 ziarna na słoik)

pieprz w ziarnach(5 ziaren na słoik)  ,  gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)

cebula(po 2 plastry na słoik)   , oliwa (1 łyżka na słoik)

Super pomidory 17.07.2017

Pomidory uprawiane w Polsce są bardziej miękkie, pachnące, soczyste i aromatyczne, a do tego są bogate w witaminę C, E, PP, K , B oraz zawierają najcenniejszy składnik likopen. Likopen to silny przeciwutleniacz, który wiąże wolne rodniki i zapobiega nowotworom. Codzienne spożywanie pomidorów przeciwdziała miażdżycy, zawałom serca, korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Odmiany pomidorów uprawianych w Polsce takie jak: tzw. krajowe, malinowe, lima, żółte, czarne, liliputki, truskawkowe, bawole serca, gargamele, śliwkowe, różnią się od siebie nie tylko wielkością i kształtem ale również smakiem i aromatem. Serdecznie zapraszamy, doradzimy w wyborze odpowiedniej odmiany pomidorów wg preferencji klienta.

POLSKA ŚLIWKA – KRÓLOWA SIERPNIA 14.08.2017

Sierpień to miesiąc, w którym w sadach i przydomowych ogródkach w pełnej krasie królują śliwy.

Śliwki mają wiele cennych właściwości zdrowotnych,  regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami a nawet poprawiają humor.

Śliwka to nie tylko popularna „węgierka”, w  Polsce uprawiamy ponad 20 odmian tego cennego dla zdrowia i urody owocu, więc każdy znajdzie swoją ulubioną odmianę.

Ciężko też wyobrazić sobie pełnię lata bez ciasta ze śliwkami, pierogów czy knedli, pyszne są również różne przetwory np. kompoty, powidła i dżemy.

Serdecznie zapraszamy wszystkich sympatyków śliwek

Zapraszamy na polskie serca witaminowe- TRUSKAWKI -5.06.2017

Witam serdecznie, wszystkich  chętnych zapraszamy do naszej hurtowni na najsmaczniejsze odmiany polskich truskawek - Honeoye , Rumba. Nie przypadkowo truskawki przypominają swoim kształtem serce, maja one bowiem dobroczynny wpływ na nasz organizm. Naukowcy potwierdzają, że jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu , utrudnia wchłanianie tłuszczu i  obniża podnoszenie się cukru we krwi. Znajdujący się cukier w truskawkach ma niski indeks gliemiczny  dlatego metabolizowany jest bez udziału insuliny i w niedużych ilościach, może być spożywany  również przez cukrzyków (indeks glikemiczny truskawek wynosi 40). Najnowsze badania naukowców udowadniają również, że truskawki pobudzają białka które chronią nas przed cukrzycą i chorobami serca oraz poprawiają zdolności antyoksydprzed akcyjne krwi. Proponuję Państwu jeden z wielu prostych i szybkich przekąsek z truskawek w formie łatwej do przygotowania sałatki: 

  • 2 duże garści listków szpinaku
  • szklanka truskawek
  • 1 duże awokado
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: Szpinak myjemy i suszymy, truskawki myjemy i kroimy na połówki. Awokado obieramy i kroimy na plastry, skrapiamy lekko cytryną, żeby nie ściemniało. Orzechy włoskie kruszymy i prażymy lekko na patelni.
W miseczce łączymy oliwę z oliwek z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzach układamy szpinak, truskawki, plastry awokado. Polewamy sosem i posypujemy prażonymi orzechami.
Sałatka ze szpinaku, truskawek i awokado to witaminowa bomba, którą podać można na lekki posiłek.

Gazetka majowa - wspólne grillowanie z JELFRUT - 30.04.2017

     

Wesołego Alleluja - 8.04.2017

Z okazji nadchodzących Świąt Zmartwychwstania Pańskiego,

życzymy Państwu  wielu radosnych i ciepłych chwil,

odpoczynku przy rodzinnym stole oraz mnóstwa pomyślności

w życiu prywatnym i zawodowym.

Zbigniew i Ewa Zwolak z pracownikami

 

 

Walentynki 2017 - 14.02.2017

14 lutego obchodzimy coroczne święto zakochanych, Jelfrut na tą okazje przygotuje specjalnie dla Państwa walentynkowe kosze owocowe.

Przedstawiamy dwie propozycje na  wyśmienity aperitif :

Romantyczne smoothie

Truskawki, maliny i jagody blendujemy. Dodajemy jogurt i mleko kokosowe. Słodzimy łyżką miodu. Na koniec dodajemy szczyptę chilli i cynamonu.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Grzaniec miłosny

Jabłka, gruszki, pomarańcze i śliwki gotujemy przez około 30 minut z cukrem, anyżem i cynamonem. Dodajemy laskę wanilii i łyżkę soku z cytryny.

Podajemy z pokrojonymi pomarańczami.

Potrzebne produkty znajdziecie w naszej ofercie. Zapraszamy.

 

JELFRUT gra razem z WOŚP - 15.01.2017

Już po raz kolejny hurtownia warzyw i owoców JELFRUT wspiera finansowo fundację Jurka Owsiaka „Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy”.  Jesteśmy emocjonalnie związani z  możliwością ratowania życia i zdrowia dzieci na oddziałach ogólno pediatrycznych oraz zapewnienia godnej opieki medycznej seniorom.  Wspieram.to  www.wspieram.to/wosp SIEMA

Życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia - 24.12.2016

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia oraz zbliżającego się Nowego Roku 2017 pragniemy serdecznie podziękować za dotychczasową współpracę i życzyć  Państwu pasma sukcesów oraz satysfakcji z podejmowanych wyzwań, składa kadra i załoga firmy Jelfrut.