|
AgrestPolska Węgry: C, E, witaminy z grupy B, prowitamina A. |
Agrest najczęściej stosowany jest jako dodatek w rozmaitych deserach, ma również szerokie zastosowanie w przetwórstwie |
|
AroniaPolskawitaminy C i P oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo |
Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce, przetwarzana na soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady, nalewki. |
|
Borówki amerykańskiePolska Niemcy HolandiaSód , Żelazo, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna oraz Witamina A. |
Głównie dodawana do ciast, deserów, przetworów, ale również stosowana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
BrzoskwiniePolska Włochy Hiszpania Grecja Francja C, E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen. |
Najczęściej jada się owoce surowe, można dodać do ciast, przetworzyć na kompot, dżem czy ususzyć. |
|
Buraki obranePolska |
|
|
Czereśnie czarne „Kasztan”Polska Węgry C, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, |
Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. |
|
Czereśnie różowePolska WęgryC, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan |
Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. Stosowana w lecznictwie. |
|
GruszkiPolska HolandiaWitamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk |
Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów |
|
JabłkaPolskaC z grupy B,potas,żelazo |
Używane do produkcji,konfitur,kompotów,octu,cydru. Jabłka mają szerokie zastosowania w cukiernictwie. Dodawane do pieczenia mięs |
|
Jagoda czarnaPolskaA, B1, B2, PP i C, kwas foliowy, błonnik oraz potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. |
Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
JeżynyPolskaA (beta-karoten), B3 (niacyna), K i P, bogactwo soli żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. |
Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. |
|
MalinyPolskaB1, B2, B3, B6, witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), zawierają dość dużo cukrów, głównie fruktozy i glukozy oraz związki mineralne zasobne w potas, żelazo i cynk. |
Z malin przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, nalewki, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. |
|
MorwaAzjaC, PP i liczne z grupy B. Zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy), garbniki, liczne kwasy, flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. |
Z morwy można przyrządzić soki, kompoty, nalewki i likiery. |
|
Porzeczki białePolska C, prowitaminy A, potas, żelazo, kwasy organiczne |
Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. |
|
Porzeczki czarnePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu, pektyny |
Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
Porzeczki czerwonePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potas, sód, wapń, fosfor, siarka i magnez, pektyny. |
Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów |
|
PoziomkiPolskaWitamina C, wapń, żelazo |
: Najsmaczniejsze są poziomki świeże, ale można wykorzystywać je także na przetwory typu dżemy, konfitury, dodatek do soków. |
|
Śliwki ciemnePolskaZawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty |
Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
Śliwki żółtePolskaŚliwki mają sporo witamin z grupy B potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. |
Wszelkiej maści kompoty, marmolady, galaretki, konfitury i dżemy. Można je również, co oczywiste, spożywać surowe. Stosowane w kosmetyce. |
|
TruskawkiPolskaZawierają witaminy takie jak C, A, E, B1, B2, B3, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. |
Przede wszystkim spożywane surowe owoce, stosowane do deserów, dżemów, kompotów oraz mrożonek, a liście suszy się na herbatkę, Zastosowanie mają również w lecznictwie jak i również kosmetyce |
|
WiśniePolska: Witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, Cynk. |
Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
ŻurawinaPolskawitaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, zawiera dużo sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy. |
Przyrządza się konfitury, herbatki, soki. Żurawina stała się też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Wykorzystywana w lecznictwie i kosmetyce. |