|
BakłażanyWłochy Hiszpania. Polska.C, A, witaminy z grupy B oraz potas, wapń, magnez, duża zawartość błonnika |
: Możemy przyrządzać mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, bakłażan a'la kawior, zapiekanki |
|
BóbPolska: A, B6, magnez, żelazo, sód, potas, wapń. |
Świetny jako przekąska po wcześniejszej obróbce termicznej. |
|
BoczniakiPolska HolandiaC, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk |
Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu. |
|
BrokułyPolska Francja Włochy Hiszpania.C, A, K, B6, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, błonnik. |
Brokuły można jadać na surowo, doskonale smakują w beszamelowym sosie lub podane jako zupa-krem. |
|
BrukselkaPolska A, C, K, B6, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy. |
Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, zapiekać. |
|
Cebula cukrowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. |
|
Cebula czerwonaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. |
|
Cebula czosnkowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. |
|
Cebula szalotkaPolska A, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. |
|
Cebula zwykłaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną |
|
Cukinia zielona i żółtaPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, PP, B1, beta karoten, potas, żelazo, magnez |
Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta, zapiekanki, placki. |
|
Cykoria biała i czerwonaPolska B1, B2, C, kwas foliowy oraz sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten. |
Najlepiej smakuje na surowo jako składnik sałatek, surówek, zapiekanek i dań duszonych. |
|
Dynie – japońska, piżmowa, Muskat, zwykła, ozdobnaPolskaA, C, PP, D, E, K, beta karoten, cynk, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez. |
Nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Można z niej przyrządzić zupę, sos, gulasz, pierogi, nadzienie do naleśników, ciasto. |
|
Fasolka szparagowa mamut zielona i żółtaPolskaA, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. |
Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów. |
|
Fasolka szparagowa zielona i żółtaPolska.A, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. |
Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów. |
|
Groszek cukrowyPolskaA, C, E, K, B1, B2, B3,B6m, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. |
: Głównie jadany na surowo, można też marynować, gotować, dusić. Doskonały jako dodatek sałatek i surówek, jest też składnikiem zup i kremów. |
|
Grzyby świeże PolskaA, znaczne ilości B1 i B2, białko. |
Można je dusić, gotować, marynować. Grzyby są doskonałym dodatkiem do sosów i zup. |
|
ImbirChiny Indie C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor. |
Stosowany jako dodatek do zup, sosów, deserów, ciasta, herbaty. Imbir można również kandyzować. |
|
Jarmuż zielony i czerwonyPolskaK, A, C, żelazo, wapń, potas, błonnik |
Świetny jako składnik sałatki, zup jarzynowych, zup kremów, można blanszować, zrobić Pesto. |
|
KabaczekPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas. |
Można jeść je na surowo, smażyć kwiaty kabaczka, przyrządzać leczo, piec ciasta, zapiekanki, placki. |
|
KalafiorPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. |
Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup. |
|
Kalafior romanescoPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. |
Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup. |
|
KalarepaPolskaC, A, K, witaminy z grupy B, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo. |
Można jeść ją w postaci surowej, jako dodatek do surówek i sałatek, a także jako warzywo gotowane. |
|
Kapusta białaPolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. |
Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. |
|
Kapusta czerwonaPolskaC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. |
Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek |
|
Kapusta Pak ChoiChiny Włochy.A, B6, żelazo, magnez, wapń, kwas askorbinowy, sód, potas |
Jadana surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywana leczniczo. |
|
Kapusta pekińskaPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. |
Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. |
|
Kapusta szatkowana PolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. |
Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. |
|
Kapusta włoskaPolskaC, A, E, K, witaminy z grupy B, rutyna, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. |
Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, można ją nadziewać, zapiekać. |
|
Kukurydza kolbaPolskaSporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C, potas, sód, wapń, magnez, żelazo. |
Jadane po obróbce termicznej, jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów. |
|
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. |
Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych. |
|
Nać seleraHiszpania: A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. |
Świetny dodatek do zup, sosów, sałatek i koktajli. Doskonały jako przekąska. |
|
Ogórki zielonePolska Hiszpania Włochy Holandia.C, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. |
Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, jako dodatek kanapek i surówek. |
|
Ogórki gruntowe: Polska Hiszpania Włochy HolandiaC, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas |
Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, doskonały do przetworów. |
|
Papryka czerwona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek |
|
Papryka ostraHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów. |
|
Papryka pomidorowa Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
Papryka RamiroHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
: Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
Papryka sopel Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
Papryka zielona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
Papryka żółtaHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
PieczarkiPieczarki: B1, B2, B3, D, fosfor, selen, żelazo, miedź. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów |
|
Pietruszka nać z korzonkiemPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. |
Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. |
|
Pomidory Polska Hiszpania Maroko Turcja C, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory bawole sercePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory cherry Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory czarne kumatoPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory limaPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory malinowePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
: Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory śliwkowe: Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory żółtePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
PorPolska BelgiaC, A, K, potas, wapń, fosfor, magnez. |
Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. |
|
RabarbarPolskaA, C, E, potas, kwas foliowy, błonnik, sód, magnez, żelazo |
Jako składnik przetworów, ciast, sałatek. Głownie jadany surowy. |
|
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. |
Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. |
|
RzodkiewkaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. |
Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. |
|
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. |
Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. |
|
Szparagi białe i zielonePolska Peru WłochyC, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas. |
Wykorzystywane do zapiekania, blanszowania, smażenia. Świetnie smakują polane sosem. |