|
AnanasFilipiny Tajlandia Kostaryka Indonezja Brazylia Meksyk.C, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. |
: Owoc jadany surowo, stosowany do ciast, deserów, soków. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
ArbuzEgipt GrecjaC, beta-karoten, przeciwutleniacze, wapń, fosfor, magnez, krzem, chlor, potas. |
Głównie jadany na surowo, dodawany do deserów, musów czy koktajli. |
|
AwokadoGrecja Izrael MeksykC, E i A – silne przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, luteina, duża zawartość potasu. |
Spożywane są w wielu postaciach, zazwyczaj na surowo. Można dodawać do sałatek lub zrobić pastę do smarowania pieczywa. |
|
BakaliePolska |
|
|
BakłażanyWłochy Hiszpania. Polska.C, A, witaminy z grupy B oraz potas, wapń, magnez, duża zawartość błonnika |
: Możemy przyrządzać mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, bakłażan a'la kawior, zapiekanki |
|
BananyEkwador Chiny Filipiny Uganda BrazyliaA, C, E, K oraz te z grupy B. Najwięcej zawierają potasu, nie brakuje też błonnika, magnezu, fosforu i wapnia. |
Najczęściej jada się na surowo. Można je zapiekać, wykorzystać do produkcji dżemów, soków, musów. |
|
BatatyIndie Wietnam Japonia Chiny.C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. |
Można jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką, Na ich bazie można przyrządzić zapiekanki i zupy. |
|
BóbPolska: A, B6, magnez, żelazo, sód, potas, wapń. |
Świetny jako przekąska po wcześniejszej obróbce termicznej. |
|
BoczniakiPolska HolandiaC, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk |
Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu. |
|
Borowik i podgrzybek suszony 20gPolska |
|
|
BrokułyPolska Francja Włochy Hiszpania.C, A, K, B6, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, błonnik. |
Brokuły można jadać na surowo, doskonale smakują w beszamelowym sosie lub podane jako zupa-krem. |
|
BrukselkaPolska A, C, K, B6, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy. |
Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, zapiekać. |
|
Buraczki tarte gotowane 500gPolska |
|
|
Buraczki z chrzanem 320 g.Polska |
|
|
Buraki czerwone (okrągłe i długie)Polska C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, wapń, magnez, fosfor, potas. |
Świetne do zup, sałatek, soków, przetworów. |
|
Buraki obranePolska |
|
|
Buraki suszone op. 100gPolska |
|
|
Cebula cukrowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. |
|
Cebula czerwonaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. |
|
Cebula czosnkowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. |
|
Cebula prażona op. 70g i 1 kgPolska |
|
|
Cebula szalotkaPolska A, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną. |
|
Cebula zwykłaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. |
Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną |
|
Chrzan laskaPolskaA, B, C, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. |
Idealny do zup, przetworów, główny składnik ćwikły na ostro. |
|
Chrzan tarty na cytryniePolska |
|
|
Chrzan z żurawinąPolska |
|
|
CieciorkaPolska |
|
|
Cukinia zielona i żółtaPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, PP, B1, beta karoten, potas, żelazo, magnez |
Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta, zapiekanki, placki. |
|
Cykoria biała i czerwonaPolska B1, B2, C, kwas foliowy oraz sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten. |
Najlepiej smakuje na surowo jako składnik sałatek, surówek, zapiekanek i dań duszonych. |
|
CytrynyHiszpania Turcja Argentyna Brazylia.C, E, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. |
Jako dodatek do napojów, herbaty. |
|
Czarna rzepaPolskaA, B, C, potas, żelazo, magnez, cynk. |
Wykorzystywany do produkcji nalewek, soków, surówek. |
|
CzosnekPolska Chiny HiszpaniaB1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, wapń, magnez |
Szerokie zastosowanie kulinarne, czosnek można marynować, smażyć, zapiekać jak i również jadać surowy. |
|
Dynia w łupiniePolska |
|
|
Dynia łuszczonaPolska |
|
|
Dynie – japońska, piżmowa, Muskat, zwykła, ozdobnaPolskaA, C, PP, D, E, K, beta karoten, cynk, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez. |
Nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Można z niej przyrządzić zupę, sos, gulasz, pierogi, nadzienie do naleśników, ciasto. |
|
Fasola czerwonaPolska |
|
|
Fasola drobna Polska |
|
|
Fasola jaśPolska |
|
|
Fasola średniaPolska |
|
|
Fasolka szparagowa mamut zielona i żółtaPolskaA, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. |
Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów. |
|
Fasolka szparagowa zielona i żółtaPolska.A, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. |
Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów. |
|
Figi świeżeHiszpania Grecja Turcja PortugaliaC, B1, B2 oraz B6 również fosfor, wapń, magnez i żelazo. |
Z fig robi się kompoty, dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Jadane surowe jak i suszone. |
|
GranatyIndie Iran Irak TurcjaZawierają kwasy omega-5, kwasy tłuszczowe, fitosterole, polifenole, antyoksydanty. |
Używany jako dodatek do napojów i deserów. Słodkie odmiany wykorzystywane do produkcji wina |
|
Grejpfruty białyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. |
Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo. |
|
Grejpfruty czerwonyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. |
Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo. |
|
Grejpfruty sweetBogate w witaminy C B E PP i P fosfor potas wapń kwas cytrynowy cukry i pektyny.Bogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. |
Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo. |
|
GrenadillaAmeryka Południowa Afryka Australia.A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. |
Najlepiej zjeść go łyżeczką. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs. |
|
Groch połówkiPolska |
|
|
Groszek cukrowyPolskaA, C, E, K, B1, B2, B3,B6m, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. |
: Głównie jadany na surowo, można też marynować, gotować, dusić. Doskonały jako dodatek sałatek i surówek, jest też składnikiem zup i kremów. |
|
Grzyby świeże PolskaA, znaczne ilości B1 i B2, białko. |
Można je dusić, gotować, marynować. Grzyby są doskonałym dodatkiem do sosów i zup. |
|
GuawaKolumbia Brazylia Tajlandia Indie Pakistan.źródło antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, kwas foliowy, błonnik. |
Spożywa się na surowo, również jako dodatek do słodkich i lekkich sałatek, zmiksowane do sosów owocowych, kremów lub drinków. |
|
ImbirChiny Indie C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor. |
Stosowany jako dodatek do zup, sosów, deserów, ciasta, herbaty. Imbir można również kandyzować. |
|
Jagody goiPolska |
|
|
JajkaPolska |
|
|
Jarmuż zielony i czerwonyPolskaK, A, C, żelazo, wapń, potas, błonnik |
Świetny jako składnik sałatki, zup jarzynowych, zup kremów, można blanszować, zrobić Pesto. |
|
KabaczekPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas. |
Można jeść je na surowo, smażyć kwiaty kabaczka, przyrządzać leczo, piec ciasta, zapiekanki, placki. |
|
Kaki: Chiny Japonia Azja Środkowa. A, D, B12, węglowodany, potas, sód, żelazo |
Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Jadany na surowo, można też gotować i kandyzować. |
|
KalafiorPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. |
Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup. |
|
Kalafior romanescoPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. |
Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup. |
|
KalarepaPolskaC, A, K, witaminy z grupy B, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo. |
Można jeść ją w postaci surowej, jako dodatek do surówek i sałatek, a także jako warzywo gotowane. |
|
Kapusta białaPolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. |
Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. |
|
Kapusta czerwonaPolskaC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. |
Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek |
|
Kapusta kiszona Polska |
|
|
Kapusta Pak ChoiChiny Włochy.A, B6, żelazo, magnez, wapń, kwas askorbinowy, sód, potas |
Jadana surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywana leczniczo. |
|
Kapusta pekińskaPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. |
Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. |
|
Kapusta surówkowaPolska |
|
|
Kapusta szatkowana PolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. |
Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek. |
|
Kapusta włoskaPolskaC, A, E, K, witaminy z grupy B, rutyna, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. |
Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, można ją nadziewać, zapiekać. |
|
KarambolaBrazylia Gujana Ghana FlorydaA, C, wapń, magnez, żelazo |
Jako dekoracja do drinków, sałatek czy deserów. Po obróbce termicznej jako dodatek do dań rybnych. Można wycisnąć sok, przerobić na dżem czy sos. |
|
KiwiAustralia Chile Południowa Afryka Kalifornia.C, A, E, K, potas, wapń, żelazo i kwas foliowy |
Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Głównie jadany na surowo. |
|
KokosNowa Zelandia Azja Ameryka Południowa.zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu. |
Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe a z kwiatostanów wino palmowe. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
Kokos młodyFilipiny Tajlandia.Bogate źródło elektrolitów |
Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe, z kwiatostanów wino palmowe. |
|
KompotyPolska |
|
|
Koncentrat barszczuPolska |
|
|
Koperek suszonyPolska |
|
|
Kukurydza kolbaPolskaSporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C, potas, sód, wapń, magnez, żelazo. |
Jadane po obróbce termicznej, jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów. |
|
KumkwatChinyC, E, prowitamina A, potas, magnez, fosfor, wapń |
Można jeść na surowo, razem z skórką. Kandyzowane lub w syropie można dodawać do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerować nimi inne owoce, warzywa oraz mięso. Można przyrządzić się z nich musy, pasty kanapkowe, sosy oraz puree. |
|
LicziChiny Bogate źródło witaminy C, E, B6, również potas, magnez, fosfor, wapń, mangan, selen, niacyna, ryboflawiny czy tiaminy. |
Doskonałe jako dodatek do płatków, naleśników, również do deserów i ciast. Przygotowuje się z nich również soki, syropy, drinki i kompoty. |
|
LimonkiIndie Meksyk Argentyna Brazylia.C, kwas cytrynowy, wapń, potas, fosfor. |
Do sporządzania soków i napojów orzeźwiających, jako dodatek do drinków. |
|
MakPolska |
|
|
MandarynkiChiny Hiszpania TurcjaA, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, manganu i wapnia. |
Wszelkiego rodzaju sałatki owocowe lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych. Jadane na surowo są dobrym przeciwutleniaczem. |
|
MangoIndie BrazyliaA, C, E, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez, żelazo i błonnik. |
Jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów. |
|
MarchewPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. |
: Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. |
|
Marchew z groszkiem 500gPolska |
|
|
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. |
Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych. |
|
Melon cantalopeBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas |
Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo. |
|
Melon żółtyBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. |
Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo. |
|
Mieszanka warzyw suszonaPolska |
|
|
MineolaWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, magnez, kwas askorbinowy, żelazo |
Owoce jadane na surowo, nadają się również na przetwory. |
|
Mix grzybów suszonych 500 gPolska |
|
|
MoreleChiny Korea Polska.B, C, PP. Zawierają dużą ilość potasu, żelaza, wapnia, fosforu i błonnika. |
Można z nich przyrządzić dżemy, konfitury, musy, galaretki, likiery i nalewki. Jadane na surowo, suszone, świetne jako dodatek do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
Morele suszonePolska |
|
|
MusztardaPolska |
|
|
Nać seleraHiszpania: A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. |
Świetny dodatek do zup, sosów, sałatek i koktajli. Doskonały jako przekąska. |
|
NektarynkiFrancja Hiszpania Włochy USA Grecja Chile. B1, B2, C, A, PP, E, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, błonnik. |
Głównie jadany na surowo, jednak możemy je nabyć również suszone, kandyzowane lub konserwowane. Sporządzamy z nich przetwory: dżemy, soki, kompoty, galaretki, likiery. Doskonały dodatek do deserów, sałatek owocowych, ciast, lodów. |
|
NektarynkiHiszpania |
|
|
Ogórki zielonePolska Hiszpania Włochy Holandia.C, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. |
Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, jako dodatek kanapek i surówek. |
|
Ogórki gruntowe: Polska Hiszpania Włochy HolandiaC, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas |
Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, doskonały do przetworów. |
|
Ogórki kiszone Polska |
|
|
Opuncja figowaGrecja jest źródłem witamin A, C, E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Cukry, kwasy organiczne, flawonoidy. |
Do produkcji dżemów, soków, wina, marynat. |
|
Orzechy brazylijskiePolska |
|
|
Orzechy laskowePolska |
|
|
Orzechy nerkowcaPolska |
|
|
Orzechy piniowePolska |
|
|
Orzechy włoskie całe i łuskanePolska |
|
|
PameloTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , składniki mineralne tj. fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. |
Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo. |
|
PapajaMeksyk USAC, B6, A, K, E, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas |
Jako baza deserów lodowych, koktajli, można również przyrządzać dżemy, kompoty, syropy i soki. |
|
Papryka czerwona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek |
|
Papryka ostraHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów. |
|
Papryka pomidorowa Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
Papryka RamiroHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
: Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
Papryka sopel Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
Papryka zielona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
Papryka żółtaHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. |
|
PhisalisKolumbia PolskaA, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu |
Stanowi bazę dżemów, konfitur, galaretek, a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast. |
|
PhitajaWietnam Chiny Filipiny Tajwan.Bogaty w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor. Zawiera też dużą ilość antyoksydantów. |
Jadane na surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywany jako składnik lodów, tortów, kremów, koktajli czy musów. |
|
PieczarkiPieczarki: B1, B2, B3, D, fosfor, selen, żelazo, miedź. |
Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów |
|
Pietruszka korzeńPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. |
Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. |
|
Pietruszka nać suszonaPolska |
|
|
Pietruszka nać z korzonkiemPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. |
Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. |
|
PigwaPolska Azja C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. |
Z owoców pigwy można przygotować wiele różnych przetworów: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. |
|
PomarańczeWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, C, beta-karoten, magnez, kwas askorbinowy, żelazo. |
Owoc jadany na surowo, jako dodatek do ciast, deserów i przetworów. |
|
Pomidory Polska Hiszpania Maroko Turcja C, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory bawole sercePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory cherry Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory czarne kumatoPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory limaPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory malinowePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
: Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory śliwkowe: Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
Pomidory żółtePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. |
Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo. |
|
PorPolska BelgiaC, A, K, potas, wapń, fosfor, magnez. |
Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. |
|
Przecier ogórkowyPolska |
|
|
RabarbarPolskaA, C, E, potas, kwas foliowy, błonnik, sód, magnez, żelazo |
Jako składnik przetworów, ciast, sałatek. Głownie jadany surowy. |
|
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. |
Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów. |
|
RodzynkiPolska |
|
|
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. |
Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. |
|
Rzodkiew czarnaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. |
Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. |
|
RzodkiewkaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. |
Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. |
|
Sałatki świeże i konserwowe Polska |
|
|
Seler PolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. |
Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. |
|
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. |
Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. |
|
SkorzoneraPolskaE, B1, B2, C, PP, potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. |
Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup. |
|
Śliwki czerwonePolska Hiszpania.Zawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty |
Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs. |
|
Śliwki suszonePolska |
|
|
SoczewicaPolska |
|
|
SojaPolska |
|
|
Szparagi białe i zielonePolska Peru WłochyC, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas. |
Wykorzystywane do zapiekania, blanszowania, smażenia. Świetnie smakują polane sosem. |
|
Słonecznik prażonyPolska |
|
|
TamarilloNowa Zelandia Australia Japonia Brazylia Peru.A, B, bogate źródło błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy i beta-karotenu. |
Najczęściej jadany na surowo, wykorzystywany jako dodatek do sałatek owocowych i deserów.. |
|
TopinamburPolska Francja WłochyA, B1, B2, B6, C i E, żelazo, miedź, magnez i potas. |
Używa się do przygotowania zup, puree, chipsów i frytek. Można spożywać jako jarzynę. Topinambur jest powszechnym składnikiem sałatek. Upieczone bulwy są popularnym dodatkiem do dziczyzny. |
|
Winogrona białeWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. |
Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina. |
|
Winogrona czarneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. |
Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina. |
|
Winogrona czerwoneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. |
Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina. |
|
Woda gazowana „ABRA” 1,95lPolska |
|
|
Włoszczyzna Polska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. |
Jadana surowe lub po obróbce termicznej jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych. |
|
Ziemniaki Polska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. |
Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. |
|
Ziemniaki czerwonePolska Grecja CyprA, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. |
Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. |
|
Ziemniaki młodePolska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. |
Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. |
|
Żurawina kandyzowanaPolska |
|
|
Żurek domowyPolska |
|