|
BazyliaPolskaC, witaminy z grupy B, ryboflawina, kwas pantotenowy, kwas foliowy. |
Ma korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto. |
|
BotwinkaPolskaC, B1, zawiera wapń, magnez, sód, kwas foliowy, błonnik, pektyny. |
Świetne do zup, sałatek, koktajli. |
|
GrenadillaAmeryka Południowa Afryka Australia.A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. |
Najlepiej zjeść go łyżeczką. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs. |
|
GuawaKolumbia Brazylia Tajlandia Indie Pakistan.źródło antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, kwas foliowy, błonnik. |
Spożywa się na surowo, również jako dodatek do słodkich i lekkich sałatek, zmiksowane do sosów owocowych, kremów lub drinków. |
|
KiełkiPolskaC, D, E, K, PP, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń, selen, miedź, lit, białko, błonnik, kwasy omega-3. |
Kiełki spożywa się na wiele sposobów, można nimi posypać kanapki, sałatki czy dania obiadowe. Można dodać do twarożku, jogurtu, serka wiejskiego. |
|
Kocanka WłoskaPolska WłochyGarbniki, kwasy organiczne. |
Drobno posiekane liście dodaje się w niewielkich ilościach głównie do sałatek, majonezów i wytrawnych białych serków. Poleca się ją także do dań rybnych i z kurczaka szczególnie tych z ryżem, w których stosuje całe małe gałązki usuwając je przed podaniem, gałązki kocanki można wrzucać do wody na krótko przed końcem gotowania aromatyzując w ten sposób ryż. |
|
KolendraC B1 B2 i PP bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń sód potas żelazo.C, B1, B2 i PP, bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń, sód, potas, żelazo. |
Wykorzystywana jako składnik marynat, ciast i pieczywa. Doskonale komponuje się z wieprzowiną i rybami. Wzbogaca smak potraw kuchni arabskiej i greckiej. |
|
Koper włoskiWłochy Holandia Hiszpania.A, E, C, K, potas, sód, wapń, fosfor |
Łodyga kopru może być dodatkiem do oliwek i mięs, a młode pędy i liście są dodawane do sałatek, rosołu oraz do zupy rybnej, stosowane jako przekąski lub jako środki konserwujące jedzenie np. przy suszeniu fig. |
|
KoperekPolska WłochyA, C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. |
Świeże liście koperku wykorzystywane są jako przyprawa do zup, sosów, ziemniaków i sałatek, lub jako niezbędny składnik do kiszenie ogórków. |
|
KumkwatChinyC, E, prowitamina A, potas, magnez, fosfor, wapń |
Można jeść na surowo, razem z skórką. Kandyzowane lub w syropie można dodawać do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerować nimi inne owoce, warzywa oraz mięso. Można przyrządzić się z nich musy, pasty kanapkowe, sosy oraz puree. |
|
Kwiaty jadalnePolska Izrael |
Stosowane głównie do dekoracji potraw. Można dodawać je do sałatek, ciast, deserów lodowych, dań głównych. |
|
LawendaFrancja Włochy.Duża ilość garbników, ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne oraz olejki eteryczne. |
Możemy przyprawić nią mięsa i warzywa. Kwitnące gałązki i świeżo ścięte listki można dodać do sosów sałatkowych, sałatek, win czy octów winnych, a kwiaty do lodów, galaretek czy budyniu. |
|
LicziChiny Bogate źródło witaminy C, E, B6, również potas, magnez, fosfor, wapń, mangan, selen, niacyna, ryboflawiny czy tiaminy. |
Doskonałe jako dodatek do płatków, naleśników, również do deserów i ciast. Przygotowuje się z nich również soki, syropy, drinki i kompoty. |
|
Liść laurowyPolska WłochyA, C, B6, niacyna, kwas, foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. |
Podnosi walory smakowe wielu zup, najczęściej dodawany jest do rosołu, pasuje także do kapuśniaku, barszczu czy zupy rybnej. Dodawany do potraw mięsnych, sosów i gotowanych ryb. Liście laurowe są też niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych, bigosu, pasztetów czy galaretek mięsnych. |
|
LubczykPolskaC, E, kwasy organiczne, sole mineralne. |
Świetny dodatek do zup, zwłaszcza tych z dodatkiem fasoli, groszku, ziemniaków czy soczewicy. Wzbogaca smak naszego rosołu. Sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, flaczków, dań rybnych a także sosów i sałatek |
|
MajeranekPolskaA, D, B6, B12, wapń, żelazo, magnez, kwas askorbinowy. |
Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs. |
|
MiętaPolskaA, B3, żelazo, magnez, potas, wapń |
Jako dodatek do mięsa, pierogów, napojów, deserów, sosów, warzyw czy sałatek owocowych. |
|
Mix sałatPolska Włochy |
Stosowany jako głównie składnik surówek. |
|
Nać pietruszkiPolska WłochyA, witaminy z grupy B, duża zawartość witaminy C, beta karoten, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód oraz błonnik. |
Natka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, najczęściej wykorzystywana jako ziołowa przyprawa dodawana do potraw wzbogacająca ich smak. |
|
Opuncja figowaGrecja jest źródłem witamin A, C, E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Cukry, kwasy organiczne, flawonoidy. |
Do produkcji dżemów, soków, wina, marynat. |
|
OreganoPolska WłochyA, E, K, C, żelazo, kwas, błonnik, kwasy omega-3. |
Szczególnie często znaleźć można oregano w przepisach kuchni śródziemnomorskiej szczególnie greckich i włoskich. W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich. |
|
PapajaMeksyk USAC, B6, A, K, E, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas |
Jako baza deserów lodowych, koktajli, można również przyrządzać dżemy, kompoty, syropy i soki. |
|
PhisalisKolumbia PolskaA, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu |
Stanowi bazę dżemów, konfitur, galaretek, a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast. |
|
PhitajaWietnam Chiny Filipiny Tajwan.Bogaty w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor. Zawiera też dużą ilość antyoksydantów. |
Jadane na surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywany jako składnik lodów, tortów, kremów, koktajli czy musów. |
|
PigwaPolska Azja C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. |
Z owoców pigwy można przygotować wiele różnych przetworów: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. |
|
RadichioWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami |
|
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. |
Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów. |
|
RoszponkaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. |
|
RozmarynPolska Włochy HolandiaA i C, gorycze, flawonoidy, lotne olejki, garbniki. |
Najlepiej pasuje do mięs: jagnięciny, wieprzowiny czy wołowiny. |
|
RucolaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. |
|
Sałata dębowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. |
|
Sałata fryzyjskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. |
|
Sałata lodowa Włochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. |
|
Sałata masłowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami |
|
Sałata ozdobnaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. |
|
Sałata pak choiWłochy Holandia Chiny C, B6, beta karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas sód. |
Warzywo to może być z powodzeniem spożywane na surowo w postaci sałatek i surówek jak i smażone z mięsem i innymi warzywami |
|
Sałata rzymskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. |
Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. |
|
Stewia Polska WłochyC, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez |
Wykorzystywany jako zamiennik tradycyjnego cukru rzepakowego lub trzcinowego. Możemy posłodzić nią kawę, herbatę oraz koktajle, lemoniadę i inne napoje. Sprawdzi się jako zamiennik cukru w domowych ciastach lub ciasteczkach, a ponieważ charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, nada się do domowych przetworów takich jak marmolady, dżemy czy konfitury. |
|
SzczawPolskaLiście zawierają flawonoidy, karoten i witaminę C. |
Można z niego sporządzić zupy, sosy, sałatki, omlet ze szczawiem, który nadaje mu smak cytrynowy. Nadaje się do wszystkich potraw rybnych. |
|
SzczypiorC B1 B2 karoten kwas foliowy potas sód magnez wapń fosfor i chlor.C, B1, B2, karoten, kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. |
Szczypiorek najlepiej smakuje na surowo. Można dodać do kanapek, surówek, sałatek, twarogu lub jajecznicy. |
|
SzpinakPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, żelazo, wapń, jod, mangan czy karoten. |
Szpinak możemy dodać niemal do każdej potrawy, do omletów, naleśników, pierogów, spaghetti, zapiekanek, surówek. |
|
TamarilloNowa Zelandia Australia Japonia Brazylia Peru.A, B, bogate źródło błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy i beta-karotenu. |
Najczęściej jadany na surowo, wykorzystywany jako dodatek do sałatek owocowych i deserów.. |
|
TymianekPolska Włochy HolandiaA, B2, B6, C, kwas foliowy, beta karoten oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.grzybów i serów |
Wykorzystywany do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych i potraw z warzyw strączkowych. Podnosi także smak drobiu, ryb, |