Zamów u nas.
Skontaktuj się z nami

508-137-510606-378-327

AgrestPolska Węgry: C, E, witaminy z grupy B, prowitamina A. Agrest najczęściej stosowany jest jako dodatek w rozmaitych deserach, ma również szerokie zastosowanie w przetwórstwie
AroniaPolskawitaminy C i P oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce, przetwarzana na soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady, nalewki.
BakłażanyWłochy Hiszpania. Polska.C, A, witaminy z grupy B oraz potas, wapń, magnez, duża zawartość błonnika : Możemy przyrządzać mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, bakłażan a'la kawior, zapiekanki
BazyliaPolskaC, witaminy z grupy B, ryboflawina, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Ma korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto.
BóbPolska: A, B6, magnez, żelazo, sód, potas, wapń. Świetny jako przekąska po wcześniejszej obróbce termicznej.
BoczniakiPolska HolandiaC, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu.
Borówki amerykańskiePolska Niemcy HolandiaSód , Żelazo, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna oraz Witamina A. Głównie dodawana do ciast, deserów, przetworów, ale również stosowana w lecznictwie oraz kosmetyce.
BotwinkaPolskaC, B1, zawiera wapń, magnez, sód, kwas foliowy, błonnik, pektyny. Świetne do zup, sałatek, koktajli.
BrokułyPolska Francja Włochy Hiszpania.C, A, K, B6, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, błonnik. Brokuły można jadać na surowo, doskonale smakują w beszamelowym sosie lub podane jako zupa-krem.
BrukselkaPolska A, C, K, B6, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy. Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, zapiekać.
BrzoskwiniePolska Włochy Hiszpania Grecja Francja C, E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen. Najczęściej jada się owoce surowe, można dodać do ciast, przetworzyć na kompot, dżem czy ususzyć.
Buraki obranePolska
Cebula cukrowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula czerwonaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula czosnkowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula szalotkaPolska A, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula zwykłaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną
Cukinia zielona i żółtaPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, PP, B1, beta karoten, potas, żelazo, magnez Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta, zapiekanki, placki.
Cykoria biała i czerwonaPolska B1, B2, C, kwas foliowy oraz sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten. Najlepiej smakuje na surowo jako składnik sałatek, surówek, zapiekanek i dań duszonych.
Czereśnie czarne „Kasztan”Polska Węgry C, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy.
Czereśnie różowePolska WęgryC, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. Stosowana w lecznictwie.
Dynie – japońska, piżmowa, Muskat, zwykła, ozdobnaPolskaA, C, PP, D, E, K, beta karoten, cynk, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez. Nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Można z niej przyrządzić zupę, sos, gulasz, pierogi, nadzienie do naleśników, ciasto.
Fasolka szparagowa mamut zielona i żółtaPolskaA, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów.
Fasolka szparagowa zielona i żółtaPolska.A, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów.
Groszek cukrowyPolskaA, C, E, K, B1, B2, B3,B6m, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. : Głównie jadany na surowo, można też marynować, gotować, dusić. Doskonały jako dodatek sałatek i surówek, jest też składnikiem zup i kremów.
GruszkiPolska HolandiaWitamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów
Grzyby świeże PolskaA, znaczne ilości B1 i B2, białko. Można je dusić, gotować, marynować. Grzyby są doskonałym dodatkiem do sosów i zup.
ImbirChiny Indie C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Stosowany jako dodatek do zup, sosów, deserów, ciasta, herbaty. Imbir można również kandyzować.
JabłkaPolskaC z grupy B,potas,żelazo Używane do produkcji,konfitur,kompotów,octu,cydru. Jabłka mają szerokie zastosowania w cukiernictwie. Dodawane do pieczenia mięs
Jagoda czarnaPolskaA, B1, B2, PP i C, kwas foliowy, błonnik oraz potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Jarmuż zielony i czerwonyPolskaK, A, C, żelazo, wapń, potas, błonnik Świetny jako składnik sałatki, zup jarzynowych, zup kremów, można blanszować, zrobić Pesto.
JeżynyPolskaA (beta-karoten), B3 (niacyna), K i P, bogactwo soli żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
KabaczekPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas. Można jeść je na surowo, smażyć kwiaty kabaczka, przyrządzać leczo, piec ciasta, zapiekanki, placki.
KalafiorPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup.
Kalafior romanescoPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup.
KalarepaPolskaC, A, K, witaminy z grupy B, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Można jeść ją w postaci surowej, jako dodatek do surówek i sałatek, a także jako warzywo gotowane.
Kapusta białaPolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta czerwonaPolskaC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek
Kapusta Pak ChoiChiny Włochy.A, B6, żelazo, magnez, wapń, kwas askorbinowy, sód, potas Jadana surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywana leczniczo.
Kapusta pekińskaPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta szatkowana PolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta włoskaPolskaC, A, E, K, witaminy z grupy B, rutyna, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, można ją nadziewać, zapiekać.
KiełkiPolskaC, D, E, K, PP, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń, selen, miedź, lit, białko, błonnik, kwasy omega-3. Kiełki spożywa się na wiele sposobów, można nimi posypać kanapki, sałatki czy dania obiadowe. Można dodać do twarożku, jogurtu, serka wiejskiego.
Kocanka WłoskaPolska WłochyGarbniki, kwasy organiczne. Drobno posiekane liście dodaje się w niewielkich ilościach głównie do sałatek, majonezów i wytrawnych białych serków. Poleca się ją także do dań rybnych i z kurczaka szczególnie tych z ryżem, w których stosuje całe małe gałązki usuwając je przed podaniem, gałązki kocanki można wrzucać do wody na krótko przed końcem gotowania aromatyzując w ten sposób ryż.
KolendraC B1 B2 i PP bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń sód potas żelazo.C, B1, B2 i PP, bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń, sód, potas, żelazo. Wykorzystywana jako składnik marynat, ciast i pieczywa. Doskonale komponuje się z wieprzowiną i rybami. Wzbogaca smak potraw kuchni arabskiej i greckiej.
Koper włoskiWłochy Holandia Hiszpania.A, E, C, K, potas, sód, wapń, fosfor Łodyga kopru może być dodatkiem do oliwek i mięs, a młode pędy i liście są dodawane do sałatek, rosołu oraz do zupy rybnej, stosowane jako przekąski lub jako środki konserwujące jedzenie np. przy suszeniu fig.
KoperekPolska WłochyA, C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. Świeże liście koperku wykorzystywane są jako przyprawa do zup, sosów, ziemniaków i sałatek, lub jako niezbędny składnik do kiszenie ogórków.
Kukurydza kolbaPolskaSporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C, potas, sód, wapń, magnez, żelazo. Jadane po obróbce termicznej, jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów.
Kwiaty jadalnePolska Izrael Stosowane głównie do dekoracji potraw. Można dodawać je do sałatek, ciast, deserów lodowych, dań głównych.
LawendaFrancja Włochy.Duża ilość garbników, ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Możemy przyprawić nią mięsa i warzywa. Kwitnące gałązki i świeżo ścięte listki można dodać do sosów sałatkowych, sałatek, win czy octów winnych, a kwiaty do lodów, galaretek czy budyniu.
Liść laurowyPolska WłochyA, C, B6, niacyna, kwas, foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Podnosi walory smakowe wielu zup, najczęściej dodawany jest do rosołu, pasuje także do kapuśniaku, barszczu czy zupy rybnej. Dodawany do potraw mięsnych, sosów i gotowanych ryb. Liście laurowe są też niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych, bigosu, pasztetów czy galaretek mięsnych.
LubczykPolskaC, E, kwasy organiczne, sole mineralne. Świetny dodatek do zup, zwłaszcza tych z dodatkiem fasoli, groszku, ziemniaków czy soczewicy. Wzbogaca smak naszego rosołu. Sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, flaczków, dań rybnych a także sosów i sałatek
MajeranekPolskaA, D, B6, B12, wapń, żelazo, magnez, kwas askorbinowy. Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs.
MalinyPolskaB1, B2, B3, B6, witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), zawierają dość dużo cukrów, głównie fruktozy i glukozy oraz związki mineralne zasobne w potas, żelazo i cynk. Z malin przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, nalewki, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
MiętaPolskaA, B3, żelazo, magnez, potas, wapń Jako dodatek do mięsa, pierogów, napojów, deserów, sosów, warzyw czy sałatek owocowych.
Mix sałatPolska Włochy Stosowany jako głównie składnik surówek.
MorwaAzjaC, PP i liczne z grupy B. Zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy), garbniki, liczne kwasy, flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Z morwy można przyrządzić soki, kompoty, nalewki i likiery.
Nać pietruszkiPolska WłochyA, witaminy z grupy B, duża zawartość witaminy C, beta karoten, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód oraz błonnik. Natka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, najczęściej wykorzystywana jako ziołowa przyprawa dodawana do potraw wzbogacająca ich smak.
Nać seleraHiszpania: A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Świetny dodatek do zup, sosów, sałatek i koktajli. Doskonały jako przekąska.
Ogórki zielonePolska Hiszpania Włochy Holandia.C, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, jako dodatek kanapek i surówek.
Ogórki gruntowe: Polska Hiszpania Włochy HolandiaC, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, doskonały do przetworów.
OreganoPolska WłochyA, E, K, C, żelazo, kwas, błonnik, kwasy omega-3. Szczególnie często znaleźć można oregano w przepisach kuchni śródziemnomorskiej szczególnie greckich i włoskich. W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich.
Papryka czerwona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek
Papryka ostraHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów.
Papryka pomidorowa Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka RamiroHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. : Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka sopel Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka zielona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka żółtaHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
PieczarkiPieczarki: B1, B2, B3, D, fosfor, selen, żelazo, miedź. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów
Pietruszka nać z korzonkiemPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
Pomidory Polska Hiszpania Maroko Turcja C, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory bawole sercePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory cherry Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory czarne kumatoPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory limaPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory malinowePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. : Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory śliwkowe: Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory żółtePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
PorPolska BelgiaC, A, K, potas, wapń, fosfor, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
Porzeczki białePolska C, prowitaminy A, potas, żelazo, kwasy organiczne Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
Porzeczki czarnePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu, pektyny Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Porzeczki czerwonePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potas, sód, wapń, fosfor, siarka i magnez, pektyny. Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów
PoziomkiPolskaWitamina C, wapń, żelazo : Najsmaczniejsze są poziomki świeże, ale można wykorzystywać je także na przetwory typu dżemy, konfitury, dodatek do soków.
RabarbarPolskaA, C, E, potas, kwas foliowy, błonnik, sód, magnez, żelazo Jako składnik przetworów, ciast, sałatek. Głownie jadany surowy.
RadichioWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami
RoszponkaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
RozmarynPolska Włochy HolandiaA i C, gorycze, flawonoidy, lotne olejki, garbniki. Najlepiej pasuje do mięs: jagnięciny, wieprzowiny czy wołowiny.
RucolaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
RzodkiewkaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Sałata dębowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata fryzyjskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata lodowa Włochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata masłowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami
Sałata ozdobnaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata pak choiWłochy Holandia Chiny C, B6, beta karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas sód. Warzywo to może być z powodzeniem spożywane na surowo w postaci sałatek i surówek jak i smażone z mięsem i innymi warzywami
Sałata rzymskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
Śliwki ciemnePolskaZawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Śliwki żółtePolskaŚliwki mają sporo witamin z grupy B potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Wszelkiej maści kompoty, marmolady, galaretki, konfitury i dżemy. Można je również, co oczywiste, spożywać surowe. Stosowane w kosmetyce.
Stewia Polska WłochyC, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez Wykorzystywany jako zamiennik tradycyjnego cukru rzepakowego lub trzcinowego. Możemy posłodzić nią kawę, herbatę oraz koktajle, lemoniadę i inne napoje. Sprawdzi się jako zamiennik cukru w domowych ciastach lub ciasteczkach, a ponieważ charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, nada się do domowych przetworów takich jak marmolady, dżemy czy konfitury.
SzczawPolskaLiście zawierają flawonoidy, karoten i witaminę C. Można z niego sporządzić zupy, sosy, sałatki, omlet ze szczawiem, który nadaje mu smak cytrynowy. Nadaje się do wszystkich potraw rybnych.
SzczypiorC B1 B2 karoten kwas foliowy potas sód magnez wapń fosfor i chlor.C, B1, B2, karoten, kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. Szczypiorek najlepiej smakuje na surowo. Można dodać do kanapek, surówek, sałatek, twarogu lub jajecznicy.
Szparagi białe i zielonePolska Peru WłochyC, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas. Wykorzystywane do zapiekania, blanszowania, smażenia. Świetnie smakują polane sosem.
SzpinakPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, żelazo, wapń, jod, mangan czy karoten. Szpinak możemy dodać niemal do każdej potrawy, do omletów, naleśników, pierogów, spaghetti, zapiekanek, surówek.
TruskawkiPolskaZawierają witaminy takie jak C, A, E, B1, B2, B3, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Przede wszystkim spożywane surowe owoce, stosowane do deserów, dżemów, kompotów oraz mrożonek, a liście suszy się na herbatkę, Zastosowanie mają również w lecznictwie jak i również kosmetyce
TymianekPolska Włochy HolandiaA, B2, B6, C, kwas foliowy, beta karoten oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.grzybów i serów Wykorzystywany do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych i potraw z warzyw strączkowych. Podnosi także smak drobiu, ryb,
WiśniePolska: Witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, Cynk. Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce.
ŻurawinaPolskawitaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, zawiera dużo sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy. Przyrządza się konfitury, herbatki, soki. Żurawina stała się też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Wykorzystywana w lecznictwie i kosmetyce.