Zamów u nas.
Skontaktuj się z nami

508-137-510606-378-327

AnanasFilipiny Tajlandia Kostaryka Indonezja Brazylia Meksyk.C, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. : Owoc jadany surowo, stosowany do ciast, deserów, soków. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce.
ArbuzEgipt GrecjaC, beta-karoten, przeciwutleniacze, wapń, fosfor, magnez, krzem, chlor, potas. Głównie jadany na surowo, dodawany do deserów, musów czy koktajli.
AwokadoGrecja Izrael MeksykC, E i A – silne przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, luteina, duża zawartość potasu. Spożywane są w wielu postaciach, zazwyczaj na surowo. Można dodawać do sałatek lub zrobić pastę do smarowania pieczywa.
BananyEkwador Chiny Filipiny Uganda BrazyliaA, C, E, K oraz te z grupy B. Najwięcej zawierają potasu, nie brakuje też błonnika, magnezu, fosforu i wapnia. Najczęściej jada się na surowo. Można je zapiekać, wykorzystać do produkcji dżemów, soków, musów.
BatatyIndie Wietnam Japonia Chiny.C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Można jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką, Na ich bazie można przyrządzić zapiekanki i zupy.
Buraczki tarte gotowane 500gPolska
Buraki czerwone (okrągłe i długie)Polska C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, wapń, magnez, fosfor, potas. Świetne do zup, sałatek, soków, przetworów.
Chrzan laskaPolskaA, B, C, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. Idealny do zup, przetworów, główny składnik ćwikły na ostro.
CytrynyHiszpania Turcja Argentyna Brazylia.C, E, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Jako dodatek do napojów, herbaty.
Czarna rzepaPolskaA, B, C, potas, żelazo, magnez, cynk. Wykorzystywany do produkcji nalewek, soków, surówek.
CzosnekPolska Chiny HiszpaniaB1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, wapń, magnez Szerokie zastosowanie kulinarne, czosnek można marynować, smażyć, zapiekać jak i również jadać surowy.
Figi świeżeHiszpania Grecja Turcja PortugaliaC, B1, B2 oraz B6 również fosfor, wapń, magnez i żelazo. Z fig robi się kompoty, dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Jadane surowe jak i suszone.
GranatyIndie Iran Irak TurcjaZawierają kwasy omega-5, kwasy tłuszczowe, fitosterole, polifenole, antyoksydanty. Używany jako dodatek do napojów i deserów. Słodkie odmiany wykorzystywane do produkcji wina
Grejpfruty białyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Grejpfruty czerwonyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Grejpfruty sweetBogate w witaminy C B E PP i P fosfor potas wapń kwas cytrynowy cukry i pektyny.Bogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Kaki: Chiny Japonia Azja Środkowa. A, D, B12, węglowodany, potas, sód, żelazo Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Jadany na surowo, można też gotować i kandyzować.
Kapusta kiszona Polska
Kapusta surówkowaPolska
KarambolaBrazylia Gujana Ghana FlorydaA, C, wapń, magnez, żelazo Jako dekoracja do drinków, sałatek czy deserów. Po obróbce termicznej jako dodatek do dań rybnych. Można wycisnąć sok, przerobić na dżem czy sos.
KiwiAustralia Chile Południowa Afryka Kalifornia.C, A, E, K, potas, wapń, żelazo i kwas foliowy Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Głównie jadany na surowo.
KokosNowa Zelandia Azja Ameryka Południowa.zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu. Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe a z kwiatostanów wino palmowe. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Kokos młodyFilipiny Tajlandia.Bogate źródło elektrolitów Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe, z kwiatostanów wino palmowe.
LimonkiIndie Meksyk Argentyna Brazylia.C, kwas cytrynowy, wapń, potas, fosfor. Do sporządzania soków i napojów orzeźwiających, jako dodatek do drinków.
MandarynkiChiny Hiszpania TurcjaA, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, manganu i wapnia. Wszelkiego rodzaju sałatki owocowe lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych. Jadane na surowo są dobrym przeciwutleniaczem.
MangoIndie BrazyliaA, C, E, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez, żelazo i błonnik. Jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów.
MarchewPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. : Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
Marchew z groszkiem 500gPolska
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Melon cantalopeBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo.
Melon żółtyBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo.
MineolaWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, magnez, kwas askorbinowy, żelazo Owoce jadane na surowo, nadają się również na przetwory.
MoreleChiny Korea Polska.B, C, PP. Zawierają dużą ilość potasu, żelaza, wapnia, fosforu i błonnika. Można z nich przyrządzić dżemy, konfitury, musy, galaretki, likiery i nalewki. Jadane na surowo, suszone, świetne jako dodatek do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
NektarynkiFrancja Hiszpania Włochy USA Grecja Chile. B1, B2, C, A, PP, E, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, błonnik. Głównie jadany na surowo, jednak możemy je nabyć również suszone, kandyzowane lub konserwowane. Sporządzamy z nich przetwory: dżemy, soki, kompoty, galaretki, likiery. Doskonały dodatek do deserów, sałatek owocowych, ciast, lodów.
NektarynkiHiszpania
Ogórki kiszone Polska
PameloTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , składniki mineralne tj. fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Pietruszka korzeńPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
PomarańczeWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, C, beta-karoten, magnez, kwas askorbinowy, żelazo. Owoc jadany na surowo, jako dodatek do ciast, deserów i przetworów.
Przecier ogórkowyPolska
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów.
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Rzodkiew czarnaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Sałatki świeże i konserwowe Polska
Seler PolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
SkorzoneraPolskaE, B1, B2, C, PP, potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup.
Śliwki czerwonePolska Hiszpania.Zawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs.
TopinamburPolska Francja WłochyA, B1, B2, B6, C i E, żelazo, miedź, magnez i potas. Używa się do przygotowania zup, puree, chipsów i frytek. Można spożywać jako jarzynę. Topinambur jest powszechnym składnikiem sałatek. Upieczone bulwy są popularnym dodatkiem do dziczyzny.
Winogrona białeWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
Winogrona czarneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
Winogrona czerwoneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
Włoszczyzna Polska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Jadana surowe lub po obróbce termicznej jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Ziemniaki Polska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
Ziemniaki czerwonePolska Grecja CyprA, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
Ziemniaki młodePolska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.