Zamów u nas.
Skontaktuj się z nami

508-137-510606-378-327

BatatyIndie Wietnam Japonia Chiny.C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Można jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką, Na ich bazie można przyrządzić zapiekanki i zupy.
Buraki czerwone (okrągłe i długie)Polska C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, wapń, magnez, fosfor, potas. Świetne do zup, sałatek, soków, przetworów.
Buraki obranePolska
Chrzan laskaPolskaA, B, C, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. Idealny do zup, przetworów, główny składnik ćwikły na ostro.
Czarna rzepaPolskaA, B, C, potas, żelazo, magnez, cynk. Wykorzystywany do produkcji nalewek, soków, surówek.
CzosnekPolska Chiny HiszpaniaB1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, wapń, magnez Szerokie zastosowanie kulinarne, czosnek można marynować, smażyć, zapiekać jak i również jadać surowy.
GrenadillaAmeryka Południowa Afryka Australia.A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. Najlepiej zjeść go łyżeczką. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs.
GuawaKolumbia Brazylia Tajlandia Indie Pakistan.źródło antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, kwas foliowy, błonnik. Spożywa się na surowo, również jako dodatek do słodkich i lekkich sałatek, zmiksowane do sosów owocowych, kremów lub drinków.
KumkwatChinyC, E, prowitamina A, potas, magnez, fosfor, wapń Można jeść na surowo, razem z skórką. Kandyzowane lub w syropie można dodawać do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerować nimi inne owoce, warzywa oraz mięso. Można przyrządzić się z nich musy, pasty kanapkowe, sosy oraz puree.
LicziChiny Bogate źródło witaminy C, E, B6, również potas, magnez, fosfor, wapń, mangan, selen, niacyna, ryboflawiny czy tiaminy. Doskonałe jako dodatek do płatków, naleśników, również do deserów i ciast. Przygotowuje się z nich również soki, syropy, drinki i kompoty.
MarchewPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. : Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Opuncja figowaGrecja jest źródłem witamin A, C, E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Cukry, kwasy organiczne, flawonoidy. Do produkcji dżemów, soków, wina, marynat.
PapajaMeksyk USAC, B6, A, K, E, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas Jako baza deserów lodowych, koktajli, można również przyrządzać dżemy, kompoty, syropy i soki.
PhisalisKolumbia PolskaA, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu Stanowi bazę dżemów, konfitur, galaretek, a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast.
PhitajaWietnam Chiny Filipiny Tajwan.Bogaty w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor. Zawiera też dużą ilość antyoksydantów. Jadane na surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywany jako składnik lodów, tortów, kremów, koktajli czy musów.
Pietruszka korzeńPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
PigwaPolska Azja C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Z owoców pigwy można przygotować wiele różnych przetworów: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina.
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów.
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Rzodkiew czarnaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Seler PolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
SkorzoneraPolskaE, B1, B2, C, PP, potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup.
TamarilloNowa Zelandia Australia Japonia Brazylia Peru.A, B, bogate źródło błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy i beta-karotenu. Najczęściej jadany na surowo, wykorzystywany jako dodatek do sałatek owocowych i deserów..
TopinamburPolska Francja WłochyA, B1, B2, B6, C i E, żelazo, miedź, magnez i potas. Używa się do przygotowania zup, puree, chipsów i frytek. Można spożywać jako jarzynę. Topinambur jest powszechnym składnikiem sałatek. Upieczone bulwy są popularnym dodatkiem do dziczyzny.
Włoszczyzna Polska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Jadana surowe lub po obróbce termicznej jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Ziemniaki Polska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
Ziemniaki czerwonePolska Grecja CyprA, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
Ziemniaki młodePolska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.