Zamów u nas.
Skontaktuj się z nami

508-137-510606-378-327

BakłażanyWłochy Hiszpania. Polska.C, A, witaminy z grupy B oraz potas, wapń, magnez, duża zawartość błonnika : Możemy przyrządzać mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, bakłażan a'la kawior, zapiekanki
BatatyIndie Wietnam Japonia Chiny.C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Można jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką, Na ich bazie można przyrządzić zapiekanki i zupy.
BóbPolska: A, B6, magnez, żelazo, sód, potas, wapń. Świetny jako przekąska po wcześniejszej obróbce termicznej.
BoczniakiPolska HolandiaC, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu.
BrokułyPolska Francja Włochy Hiszpania.C, A, K, B6, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, błonnik. Brokuły można jadać na surowo, doskonale smakują w beszamelowym sosie lub podane jako zupa-krem.
BrukselkaPolska A, C, K, B6, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy. Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, zapiekać.
Buraki czerwone (okrągłe i długie)Polska C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, wapń, magnez, fosfor, potas. Świetne do zup, sałatek, soków, przetworów.
Cebula cukrowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula czerwonaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula czosnkowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula szalotkaPolska A, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula zwykłaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną
Chrzan laskaPolskaA, B, C, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. Idealny do zup, przetworów, główny składnik ćwikły na ostro.
Cukinia zielona i żółtaPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, PP, B1, beta karoten, potas, żelazo, magnez Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta, zapiekanki, placki.
Cykoria biała i czerwonaPolska B1, B2, C, kwas foliowy oraz sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten. Najlepiej smakuje na surowo jako składnik sałatek, surówek, zapiekanek i dań duszonych.
Czarna rzepaPolskaA, B, C, potas, żelazo, magnez, cynk. Wykorzystywany do produkcji nalewek, soków, surówek.
CzosnekPolska Chiny HiszpaniaB1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, wapń, magnez Szerokie zastosowanie kulinarne, czosnek można marynować, smażyć, zapiekać jak i również jadać surowy.
Dynie – japońska, piżmowa, Muskat, zwykła, ozdobnaPolskaA, C, PP, D, E, K, beta karoten, cynk, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez. Nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Można z niej przyrządzić zupę, sos, gulasz, pierogi, nadzienie do naleśników, ciasto.
Fasolka szparagowa mamut zielona i żółtaPolskaA, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów.
Fasolka szparagowa zielona i żółtaPolska.A, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów.
GrenadillaAmeryka Południowa Afryka Australia.A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. Najlepiej zjeść go łyżeczką. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs.
Groszek cukrowyPolskaA, C, E, K, B1, B2, B3,B6m, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. : Głównie jadany na surowo, można też marynować, gotować, dusić. Doskonały jako dodatek sałatek i surówek, jest też składnikiem zup i kremów.
Grzyby świeże PolskaA, znaczne ilości B1 i B2, białko. Można je dusić, gotować, marynować. Grzyby są doskonałym dodatkiem do sosów i zup.
GuawaKolumbia Brazylia Tajlandia Indie Pakistan.źródło antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, kwas foliowy, błonnik. Spożywa się na surowo, również jako dodatek do słodkich i lekkich sałatek, zmiksowane do sosów owocowych, kremów lub drinków.
ImbirChiny Indie C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Stosowany jako dodatek do zup, sosów, deserów, ciasta, herbaty. Imbir można również kandyzować.
Jarmuż zielony i czerwonyPolskaK, A, C, żelazo, wapń, potas, błonnik Świetny jako składnik sałatki, zup jarzynowych, zup kremów, można blanszować, zrobić Pesto.
KabaczekPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas. Można jeść je na surowo, smażyć kwiaty kabaczka, przyrządzać leczo, piec ciasta, zapiekanki, placki.
KalafiorPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup.
Kalafior romanescoPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup.
KalarepaPolskaC, A, K, witaminy z grupy B, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Można jeść ją w postaci surowej, jako dodatek do surówek i sałatek, a także jako warzywo gotowane.
Kapusta białaPolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta czerwonaPolskaC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek
Kapusta Pak ChoiChiny Włochy.A, B6, żelazo, magnez, wapń, kwas askorbinowy, sód, potas Jadana surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywana leczniczo.
Kapusta pekińskaPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta szatkowana PolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta włoskaPolskaC, A, E, K, witaminy z grupy B, rutyna, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, można ją nadziewać, zapiekać.
Kukurydza kolbaPolskaSporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C, potas, sód, wapń, magnez, żelazo. Jadane po obróbce termicznej, jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów.
KumkwatChinyC, E, prowitamina A, potas, magnez, fosfor, wapń Można jeść na surowo, razem z skórką. Kandyzowane lub w syropie można dodawać do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerować nimi inne owoce, warzywa oraz mięso. Można przyrządzić się z nich musy, pasty kanapkowe, sosy oraz puree.
LicziChiny Bogate źródło witaminy C, E, B6, również potas, magnez, fosfor, wapń, mangan, selen, niacyna, ryboflawiny czy tiaminy. Doskonałe jako dodatek do płatków, naleśników, również do deserów i ciast. Przygotowuje się z nich również soki, syropy, drinki i kompoty.
MarchewPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. : Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Nać seleraHiszpania: A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Świetny dodatek do zup, sosów, sałatek i koktajli. Doskonały jako przekąska.
Ogórki zielonePolska Hiszpania Włochy Holandia.C, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, jako dodatek kanapek i surówek.
Ogórki gruntowe: Polska Hiszpania Włochy HolandiaC, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, doskonały do przetworów.
Opuncja figowaGrecja jest źródłem witamin A, C, E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Cukry, kwasy organiczne, flawonoidy. Do produkcji dżemów, soków, wina, marynat.
PapajaMeksyk USAC, B6, A, K, E, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas Jako baza deserów lodowych, koktajli, można również przyrządzać dżemy, kompoty, syropy i soki.
Papryka czerwona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek
Papryka ostraHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów.
Papryka pomidorowa Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka RamiroHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. : Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka sopel Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka zielona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka żółtaHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
PhisalisKolumbia PolskaA, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu Stanowi bazę dżemów, konfitur, galaretek, a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast.
PhitajaWietnam Chiny Filipiny Tajwan.Bogaty w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor. Zawiera też dużą ilość antyoksydantów. Jadane na surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywany jako składnik lodów, tortów, kremów, koktajli czy musów.
PieczarkiPieczarki: B1, B2, B3, D, fosfor, selen, żelazo, miedź. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów
Pietruszka korzeńPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
Pietruszka nać z korzonkiemPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
PigwaPolska Azja C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Z owoców pigwy można przygotować wiele różnych przetworów: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina.
Pomidory Polska Hiszpania Maroko Turcja C, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory bawole sercePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory cherry Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory czarne kumatoPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory limaPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory malinowePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. : Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory śliwkowe: Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory żółtePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
PorPolska BelgiaC, A, K, potas, wapń, fosfor, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
RabarbarPolskaA, C, E, potas, kwas foliowy, błonnik, sód, magnez, żelazo Jako składnik przetworów, ciast, sałatek. Głownie jadany surowy.
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów.
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Rzodkiew czarnaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
RzodkiewkaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Seler PolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
SkorzoneraPolskaE, B1, B2, C, PP, potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup.
Szparagi białe i zielonePolska Peru WłochyC, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas. Wykorzystywane do zapiekania, blanszowania, smażenia. Świetnie smakują polane sosem.
TamarilloNowa Zelandia Australia Japonia Brazylia Peru.A, B, bogate źródło błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy i beta-karotenu. Najczęściej jadany na surowo, wykorzystywany jako dodatek do sałatek owocowych i deserów..
TopinamburPolska Francja WłochyA, B1, B2, B6, C i E, żelazo, miedź, magnez i potas. Używa się do przygotowania zup, puree, chipsów i frytek. Można spożywać jako jarzynę. Topinambur jest powszechnym składnikiem sałatek. Upieczone bulwy są popularnym dodatkiem do dziczyzny.
Włoszczyzna Polska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Jadana surowe lub po obróbce termicznej jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Ziemniaki Polska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
Ziemniaki czerwonePolska Grecja CyprA, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
Ziemniaki młodePolska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.