Zamów u nas.
Skontaktuj się z nami

508-137-510606-378-327

AgrestPolska Węgry: C, E, witaminy z grupy B, prowitamina A. Agrest najczęściej stosowany jest jako dodatek w rozmaitych deserach, ma również szerokie zastosowanie w przetwórstwie
AnanasFilipiny Tajlandia Kostaryka Indonezja Brazylia Meksyk.C, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. : Owoc jadany surowo, stosowany do ciast, deserów, soków. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce.
ArbuzEgipt GrecjaC, beta-karoten, przeciwutleniacze, wapń, fosfor, magnez, krzem, chlor, potas. Głównie jadany na surowo, dodawany do deserów, musów czy koktajli.
AroniaPolskawitaminy C i P oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce, przetwarzana na soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady, nalewki.
AwokadoGrecja Izrael MeksykC, E i A – silne przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, luteina, duża zawartość potasu. Spożywane są w wielu postaciach, zazwyczaj na surowo. Można dodawać do sałatek lub zrobić pastę do smarowania pieczywa.
BakłażanyWłochy Hiszpania. Polska.C, A, witaminy z grupy B oraz potas, wapń, magnez, duża zawartość błonnika : Możemy przyrządzać mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, bakłażan a'la kawior, zapiekanki
BananyEkwador Chiny Filipiny Uganda BrazyliaA, C, E, K oraz te z grupy B. Najwięcej zawierają potasu, nie brakuje też błonnika, magnezu, fosforu i wapnia. Najczęściej jada się na surowo. Można je zapiekać, wykorzystać do produkcji dżemów, soków, musów.
BatatyIndie Wietnam Japonia Chiny.C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Można jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką, Na ich bazie można przyrządzić zapiekanki i zupy.
BazyliaPolskaC, witaminy z grupy B, ryboflawina, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Ma korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto.
BóbPolska: A, B6, magnez, żelazo, sód, potas, wapń. Świetny jako przekąska po wcześniejszej obróbce termicznej.
BoczniakiPolska HolandiaC, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu.
Borówki amerykańskiePolska Niemcy HolandiaSód , Żelazo, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna oraz Witamina A. Głównie dodawana do ciast, deserów, przetworów, ale również stosowana w lecznictwie oraz kosmetyce.
BotwinkaPolskaC, B1, zawiera wapń, magnez, sód, kwas foliowy, błonnik, pektyny. Świetne do zup, sałatek, koktajli.
BrokułyPolska Francja Włochy Hiszpania.C, A, K, B6, kwas foliowy, wapń, potas, magnez, fosfor, sód, błonnik. Brokuły można jadać na surowo, doskonale smakują w beszamelowym sosie lub podane jako zupa-krem.
BrukselkaPolska A, C, K, B6, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, kwas foliowy. Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, zapiekać.
BrzoskwiniePolska Włochy Hiszpania Grecja Francja C, E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen. Najczęściej jada się owoce surowe, można dodać do ciast, przetworzyć na kompot, dżem czy ususzyć.
Buraczki tarte gotowane 500gPolska
Buraki czerwone (okrągłe i długie)Polska C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, wapń, magnez, fosfor, potas. Świetne do zup, sałatek, soków, przetworów.
Cebula cukrowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula czerwonaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula czosnkowaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula szalotkaPolska A, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną.
Cebula zwykłaPolskaA, B, C, E, siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor. Cebulę można jeść pod każdą postacią: surową, na przykład w sałatce, oraz gotowaną lub smażoną
Chrzan laskaPolskaA, B, C, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. Idealny do zup, przetworów, główny składnik ćwikły na ostro.
Cukinia zielona i żółtaPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, PP, B1, beta karoten, potas, żelazo, magnez Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta, zapiekanki, placki.
Cykoria biała i czerwonaPolska B1, B2, C, kwas foliowy oraz sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten. Najlepiej smakuje na surowo jako składnik sałatek, surówek, zapiekanek i dań duszonych.
CytrynyHiszpania Turcja Argentyna Brazylia.C, E, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Jako dodatek do napojów, herbaty.
Czarna rzepaPolskaA, B, C, potas, żelazo, magnez, cynk. Wykorzystywany do produkcji nalewek, soków, surówek.
Czereśnie czarne „Kasztan”Polska Węgry C, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy.
Czereśnie różowePolska WęgryC, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. Stosowana w lecznictwie.
CzosnekPolska Chiny HiszpaniaB1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, wapń, magnez Szerokie zastosowanie kulinarne, czosnek można marynować, smażyć, zapiekać jak i również jadać surowy.
Dynie – japońska, piżmowa, Muskat, zwykła, ozdobnaPolskaA, C, PP, D, E, K, beta karoten, cynk, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez. Nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Można z niej przyrządzić zupę, sos, gulasz, pierogi, nadzienie do naleśników, ciasto.
Fasolka szparagowa mamut zielona i żółtaPolskaA, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów.
Fasolka szparagowa zielona i żółtaPolska.A, C, K, kwas foliowy, błonnik, żelazo, potas, fosfor. Fasolkę należy spożywać po obróbce termicznej. Może być bazą sałatek, zup warzywnych, zapiekanek czy sosów.
Figi świeżeHiszpania Grecja Turcja PortugaliaC, B1, B2 oraz B6 również fosfor, wapń, magnez i żelazo. Z fig robi się kompoty, dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Jadane surowe jak i suszone.
GranatyIndie Iran Irak TurcjaZawierają kwasy omega-5, kwasy tłuszczowe, fitosterole, polifenole, antyoksydanty. Używany jako dodatek do napojów i deserów. Słodkie odmiany wykorzystywane do produkcji wina
Grejpfruty białyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Grejpfruty czerwonyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Grejpfruty sweetBogate w witaminy C B E PP i P fosfor potas wapń kwas cytrynowy cukry i pektyny.Bogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Groszek cukrowyPolskaA, C, E, K, B1, B2, B3,B6m, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. : Głównie jadany na surowo, można też marynować, gotować, dusić. Doskonały jako dodatek sałatek i surówek, jest też składnikiem zup i kremów.
GruszkiPolska HolandiaWitamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów
Grzyby świeże PolskaA, znaczne ilości B1 i B2, białko. Można je dusić, gotować, marynować. Grzyby są doskonałym dodatkiem do sosów i zup.
ImbirChiny Indie C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Stosowany jako dodatek do zup, sosów, deserów, ciasta, herbaty. Imbir można również kandyzować.
JabłkaPolskaC z grupy B,potas,żelazo Używane do produkcji,konfitur,kompotów,octu,cydru. Jabłka mają szerokie zastosowania w cukiernictwie. Dodawane do pieczenia mięs
Jagoda czarnaPolskaA, B1, B2, PP i C, kwas foliowy, błonnik oraz potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Jarmuż zielony i czerwonyPolskaK, A, C, żelazo, wapń, potas, błonnik Świetny jako składnik sałatki, zup jarzynowych, zup kremów, można blanszować, zrobić Pesto.
JeżynyPolskaA (beta-karoten), B3 (niacyna), K i P, bogactwo soli żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
KabaczekPolska Turcja HiszpaniaA, C, K, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas. Można jeść je na surowo, smażyć kwiaty kabaczka, przyrządzać leczo, piec ciasta, zapiekanki, placki.
Kaki: Chiny Japonia Azja Środkowa. A, D, B12, węglowodany, potas, sód, żelazo Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Jadany na surowo, można też gotować i kandyzować.
KalafiorPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup.
Kalafior romanescoPolska WłochyWitaminy z grupy B, błonnik, potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Można jeść na surowo, gotować i zapiekać. Składnik sałatek i zup.
KalarepaPolskaC, A, K, witaminy z grupy B, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Można jeść ją w postaci surowej, jako dodatek do surówek i sałatek, a także jako warzywo gotowane.
Kapusta białaPolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta czerwonaPolskaC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek
Kapusta kiszona Polska
Kapusta Pak ChoiChiny Włochy.A, B6, żelazo, magnez, wapń, kwas askorbinowy, sód, potas Jadana surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywana leczniczo.
Kapusta pekińskaPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, sód, potas, magnez, wapń, żelazo. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta surówkowaPolska
Kapusta szatkowana PolskaA, C, B6, wapń, żelazo, magnez. Wszechstronne zastosowanie, można ją gotować, zapiekać, kisić i jeść surową. Kapusta jest doskonałą bazą do surówek.
Kapusta włoskaPolskaC, A, E, K, witaminy z grupy B, rutyna, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy. Wzbogaca smak zup, jako baza bulionu, można ją nadziewać, zapiekać.
KarambolaBrazylia Gujana Ghana FlorydaA, C, wapń, magnez, żelazo Jako dekoracja do drinków, sałatek czy deserów. Po obróbce termicznej jako dodatek do dań rybnych. Można wycisnąć sok, przerobić na dżem czy sos.
KiełkiPolskaC, D, E, K, PP, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń, selen, miedź, lit, białko, błonnik, kwasy omega-3. Kiełki spożywa się na wiele sposobów, można nimi posypać kanapki, sałatki czy dania obiadowe. Można dodać do twarożku, jogurtu, serka wiejskiego.
KiwiAustralia Chile Południowa Afryka Kalifornia.C, A, E, K, potas, wapń, żelazo i kwas foliowy Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Głównie jadany na surowo.
Kocanka WłoskaPolska WłochyGarbniki, kwasy organiczne. Drobno posiekane liście dodaje się w niewielkich ilościach głównie do sałatek, majonezów i wytrawnych białych serków. Poleca się ją także do dań rybnych i z kurczaka szczególnie tych z ryżem, w których stosuje całe małe gałązki usuwając je przed podaniem, gałązki kocanki można wrzucać do wody na krótko przed końcem gotowania aromatyzując w ten sposób ryż.
KokosNowa Zelandia Azja Ameryka Południowa.zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu. Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe a z kwiatostanów wino palmowe. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Kokos młodyFilipiny Tajlandia.Bogate źródło elektrolitów Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe, z kwiatostanów wino palmowe.
KolendraC B1 B2 i PP bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń sód potas żelazo.C, B1, B2 i PP, bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń, sód, potas, żelazo. Wykorzystywana jako składnik marynat, ciast i pieczywa. Doskonale komponuje się z wieprzowiną i rybami. Wzbogaca smak potraw kuchni arabskiej i greckiej.
Koper włoskiWłochy Holandia Hiszpania.A, E, C, K, potas, sód, wapń, fosfor Łodyga kopru może być dodatkiem do oliwek i mięs, a młode pędy i liście są dodawane do sałatek, rosołu oraz do zupy rybnej, stosowane jako przekąski lub jako środki konserwujące jedzenie np. przy suszeniu fig.
KoperekPolska WłochyA, C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. Świeże liście koperku wykorzystywane są jako przyprawa do zup, sosów, ziemniaków i sałatek, lub jako niezbędny składnik do kiszenie ogórków.
Kukurydza kolbaPolskaSporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, niewiele witaminy C, potas, sód, wapń, magnez, żelazo. Jadane po obróbce termicznej, jako dodatek do surówek, sałatek, zup, sosów.
Kwiaty jadalnePolska Izrael Stosowane głównie do dekoracji potraw. Można dodawać je do sałatek, ciast, deserów lodowych, dań głównych.
LawendaFrancja Włochy.Duża ilość garbników, ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Możemy przyprawić nią mięsa i warzywa. Kwitnące gałązki i świeżo ścięte listki można dodać do sosów sałatkowych, sałatek, win czy octów winnych, a kwiaty do lodów, galaretek czy budyniu.
LimonkiIndie Meksyk Argentyna Brazylia.C, kwas cytrynowy, wapń, potas, fosfor. Do sporządzania soków i napojów orzeźwiających, jako dodatek do drinków.
Liść laurowyPolska WłochyA, C, B6, niacyna, kwas, foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Podnosi walory smakowe wielu zup, najczęściej dodawany jest do rosołu, pasuje także do kapuśniaku, barszczu czy zupy rybnej. Dodawany do potraw mięsnych, sosów i gotowanych ryb. Liście laurowe są też niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych, bigosu, pasztetów czy galaretek mięsnych.
LubczykPolskaC, E, kwasy organiczne, sole mineralne. Świetny dodatek do zup, zwłaszcza tych z dodatkiem fasoli, groszku, ziemniaków czy soczewicy. Wzbogaca smak naszego rosołu. Sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, flaczków, dań rybnych a także sosów i sałatek
MajeranekPolskaA, D, B6, B12, wapń, żelazo, magnez, kwas askorbinowy. Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs.
MalinyPolskaB1, B2, B3, B6, witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), zawierają dość dużo cukrów, głównie fruktozy i glukozy oraz związki mineralne zasobne w potas, żelazo i cynk. Z malin przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, nalewki, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
MandarynkiChiny Hiszpania TurcjaA, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, manganu i wapnia. Wszelkiego rodzaju sałatki owocowe lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych. Jadane na surowo są dobrym przeciwutleniaczem.
MangoIndie BrazyliaA, C, E, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez, żelazo i błonnik. Jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów.
MarchewPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. : Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
Marchew z groszkiem 500gPolska
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Melon cantalopeBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo.
Melon żółtyBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo.
MiętaPolskaA, B3, żelazo, magnez, potas, wapń Jako dodatek do mięsa, pierogów, napojów, deserów, sosów, warzyw czy sałatek owocowych.
MineolaWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, magnez, kwas askorbinowy, żelazo Owoce jadane na surowo, nadają się również na przetwory.
Mix sałatPolska Włochy Stosowany jako głównie składnik surówek.
MoreleChiny Korea Polska.B, C, PP. Zawierają dużą ilość potasu, żelaza, wapnia, fosforu i błonnika. Można z nich przyrządzić dżemy, konfitury, musy, galaretki, likiery i nalewki. Jadane na surowo, suszone, świetne jako dodatek do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
MorwaAzjaC, PP i liczne z grupy B. Zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy), garbniki, liczne kwasy, flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Z morwy można przyrządzić soki, kompoty, nalewki i likiery.
Nać pietruszkiPolska WłochyA, witaminy z grupy B, duża zawartość witaminy C, beta karoten, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód oraz błonnik. Natka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, najczęściej wykorzystywana jako ziołowa przyprawa dodawana do potraw wzbogacająca ich smak.
Nać seleraHiszpania: A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Świetny dodatek do zup, sosów, sałatek i koktajli. Doskonały jako przekąska.
NektarynkiFrancja Hiszpania Włochy USA Grecja Chile. B1, B2, C, A, PP, E, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, błonnik. Głównie jadany na surowo, jednak możemy je nabyć również suszone, kandyzowane lub konserwowane. Sporządzamy z nich przetwory: dżemy, soki, kompoty, galaretki, likiery. Doskonały dodatek do deserów, sałatek owocowych, ciast, lodów.
NektarynkiHiszpania
Ogórki zielonePolska Hiszpania Włochy Holandia.C, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, jako dodatek kanapek i surówek.
Ogórki gruntowe: Polska Hiszpania Włochy HolandiaC, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas Świetnie gasi pragnienie. Jadany surowy, doskonały do przetworów.
Ogórki kiszone Polska
OreganoPolska WłochyA, E, K, C, żelazo, kwas, błonnik, kwasy omega-3. Szczególnie często znaleźć można oregano w przepisach kuchni śródziemnomorskiej szczególnie greckich i włoskich. W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich.
PameloTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , składniki mineralne tj. fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Papryka czerwona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek
Papryka ostraHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów.
Papryka pomidorowa Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka RamiroHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. : Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka sopel Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka zielona Hiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
Papryka żółtaHiszpania Włochy PolskaA, C, E, potas, wapń, żelazo, magnez. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek.
PieczarkiPieczarki: B1, B2, B3, D, fosfor, selen, żelazo, miedź. Jadane surowe, można gotować, zapiekać. Jest dodatkiem zup, sosów, zapiekanek. Wykorzystywana do produkcji przetworów
Pietruszka korzeńPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
Pietruszka nać z korzonkiemPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
PomarańczeWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, C, beta-karoten, magnez, kwas askorbinowy, żelazo. Owoc jadany na surowo, jako dodatek do ciast, deserów i przetworów.
Pomidory Polska Hiszpania Maroko Turcja C, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory bawole sercePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory cherry Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory czarne kumatoPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory limaPolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory malinowePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. : Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory śliwkowe: Polska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
Pomidory żółtePolska Hiszpania Maroko TurcjaC, E, PP, K, beta-karoten, potas, fosfor. Jako baza sosów, zup, zapiekanek, surówek. Głównie jadana na surowo.
PorPolska BelgiaC, A, K, potas, wapń, fosfor, magnez. Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów.
Porzeczki białePolska C, prowitaminy A, potas, żelazo, kwasy organiczne Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
Porzeczki czarnePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu, pektyny Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Porzeczki czerwonePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potas, sód, wapń, fosfor, siarka i magnez, pektyny. Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów
PoziomkiPolskaWitamina C, wapń, żelazo : Najsmaczniejsze są poziomki świeże, ale można wykorzystywać je także na przetwory typu dżemy, konfitury, dodatek do soków.
Przecier ogórkowyPolska
RabarbarPolskaA, C, E, potas, kwas foliowy, błonnik, sód, magnez, żelazo Jako składnik przetworów, ciast, sałatek. Głownie jadany surowy.
RadichioWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów.
RoszponkaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
RozmarynPolska Włochy HolandiaA i C, gorycze, flawonoidy, lotne olejki, garbniki. Najlepiej pasuje do mięs: jagnięciny, wieprzowiny czy wołowiny.
RucolaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Rzodkiew czarnaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
RzodkiewkaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek.
Sałata dębowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata fryzyjskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata lodowa Włochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata masłowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami
Sałata ozdobnaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata pak choiWłochy Holandia Chiny C, B6, beta karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas sód. Warzywo to może być z powodzeniem spożywane na surowo w postaci sałatek i surówek jak i smażone z mięsem i innymi warzywami
Sałata rzymskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałatki świeże i konserwowe Polska
Seler PolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów.
SkorzoneraPolskaE, B1, B2, C, PP, potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup.
Śliwki ciemnePolskaZawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Śliwki czerwonePolska Hiszpania.Zawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs.
Śliwki żółtePolskaŚliwki mają sporo witamin z grupy B potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Wszelkiej maści kompoty, marmolady, galaretki, konfitury i dżemy. Można je również, co oczywiste, spożywać surowe. Stosowane w kosmetyce.
Stewia Polska WłochyC, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez Wykorzystywany jako zamiennik tradycyjnego cukru rzepakowego lub trzcinowego. Możemy posłodzić nią kawę, herbatę oraz koktajle, lemoniadę i inne napoje. Sprawdzi się jako zamiennik cukru w domowych ciastach lub ciasteczkach, a ponieważ charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, nada się do domowych przetworów takich jak marmolady, dżemy czy konfitury.
SzczawPolskaLiście zawierają flawonoidy, karoten i witaminę C. Można z niego sporządzić zupy, sosy, sałatki, omlet ze szczawiem, który nadaje mu smak cytrynowy. Nadaje się do wszystkich potraw rybnych.
SzczypiorC B1 B2 karoten kwas foliowy potas sód magnez wapń fosfor i chlor.C, B1, B2, karoten, kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. Szczypiorek najlepiej smakuje na surowo. Można dodać do kanapek, surówek, sałatek, twarogu lub jajecznicy.
Szparagi białe i zielonePolska Peru WłochyC, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas. Wykorzystywane do zapiekania, blanszowania, smażenia. Świetnie smakują polane sosem.
SzpinakPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, żelazo, wapń, jod, mangan czy karoten. Szpinak możemy dodać niemal do każdej potrawy, do omletów, naleśników, pierogów, spaghetti, zapiekanek, surówek.
TopinamburPolska Francja WłochyA, B1, B2, B6, C i E, żelazo, miedź, magnez i potas. Używa się do przygotowania zup, puree, chipsów i frytek. Można spożywać jako jarzynę. Topinambur jest powszechnym składnikiem sałatek. Upieczone bulwy są popularnym dodatkiem do dziczyzny.
TruskawkiPolskaZawierają witaminy takie jak C, A, E, B1, B2, B3, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Przede wszystkim spożywane surowe owoce, stosowane do deserów, dżemów, kompotów oraz mrożonek, a liście suszy się na herbatkę, Zastosowanie mają również w lecznictwie jak i również kosmetyce
TymianekPolska Włochy HolandiaA, B2, B6, C, kwas foliowy, beta karoten oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.grzybów i serów Wykorzystywany do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych i potraw z warzyw strączkowych. Podnosi także smak drobiu, ryb,
Winogrona białeWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
Winogrona czarneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
Winogrona czerwoneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
WiśniePolska: Witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, Cynk. Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce.
Włoszczyzna Polska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. Jadana surowe lub po obróbce termicznej jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Ziemniaki Polska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
Ziemniaki czerwonePolska Grecja CyprA, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
Ziemniaki młodePolska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek.
ŻurawinaPolskawitaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, zawiera dużo sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy. Przyrządza się konfitury, herbatki, soki. Żurawina stała się też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Wykorzystywana w lecznictwie i kosmetyce.