|
BakaliePolska |
|
|
BatatyIndie Wietnam Japonia Chiny.C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. |
Można jeść pieczone, grillowane i ugotowane ze skórką, Na ich bazie można przyrządzić zapiekanki i zupy. |
|
Borowik i podgrzybek suszony 20gPolska |
|
|
Buraczki z chrzanem 320 g.Polska |
|
|
Buraki czerwone (okrągłe i długie)Polska C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, wapń, magnez, fosfor, potas. |
Świetne do zup, sałatek, soków, przetworów. |
|
Buraki obranePolska |
|
|
Buraki suszone op. 100gPolska |
|
|
Cebula prażona op. 70g i 1 kgPolska |
|
|
Chrzan laskaPolskaA, B, C, potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. |
Idealny do zup, przetworów, główny składnik ćwikły na ostro. |
|
Chrzan tarty na cytryniePolska |
|
|
Chrzan z żurawinąPolska |
|
|
CieciorkaPolska |
|
|
Czarna rzepaPolskaA, B, C, potas, żelazo, magnez, cynk. |
Wykorzystywany do produkcji nalewek, soków, surówek. |
|
CzosnekPolska Chiny HiszpaniaB1, B2, PP, C, prowitamina A, potas, wapń, magnez |
Szerokie zastosowanie kulinarne, czosnek można marynować, smażyć, zapiekać jak i również jadać surowy. |
|
Dynia w łupiniePolska |
|
|
Dynia łuszczonaPolska |
|
|
Fasola czerwonaPolska |
|
|
Fasola drobna Polska |
|
|
Fasola jaśPolska |
|
|
Fasola średniaPolska |
|
|
GrenadillaAmeryka Południowa Afryka Australia.A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. |
Najlepiej zjeść go łyżeczką. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs. |
|
Groch połówkiPolska |
|
|
GuawaKolumbia Brazylia Tajlandia Indie Pakistan.źródło antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, kwas foliowy, błonnik. |
Spożywa się na surowo, również jako dodatek do słodkich i lekkich sałatek, zmiksowane do sosów owocowych, kremów lub drinków. |
|
Jagody goiPolska |
|
|
JajkaPolska |
|
|
KompotyPolska |
|
|
Koncentrat barszczuPolska |
|
|
Koperek suszonyPolska |
|
|
KumkwatChinyC, E, prowitamina A, potas, magnez, fosfor, wapń |
Można jeść na surowo, razem z skórką. Kandyzowane lub w syropie można dodawać do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerować nimi inne owoce, warzywa oraz mięso. Można przyrządzić się z nich musy, pasty kanapkowe, sosy oraz puree. |
|
LicziChiny Bogate źródło witaminy C, E, B6, również potas, magnez, fosfor, wapń, mangan, selen, niacyna, ryboflawiny czy tiaminy. |
Doskonałe jako dodatek do płatków, naleśników, również do deserów i ciast. Przygotowuje się z nich również soki, syropy, drinki i kompoty. |
|
MakPolska |
|
|
MarchewPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. |
: Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. |
|
Marchew z naciąPolska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. |
Głównie jadana surowa, jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych. |
|
Mieszanka warzyw suszonaPolska |
|
|
Mix grzybów suszonych 500 gPolska |
|
|
Morele suszonePolska |
|
|
MusztardaPolska |
|
|
Opuncja figowaGrecja jest źródłem witamin A, C, E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Cukry, kwasy organiczne, flawonoidy. |
Do produkcji dżemów, soków, wina, marynat. |
|
Orzechy brazylijskiePolska |
|
|
Orzechy laskowePolska |
|
|
Orzechy nerkowcaPolska |
|
|
Orzechy piniowePolska |
|
|
Orzechy włoskie całe i łuskanePolska |
|
|
PapajaMeksyk USAC, B6, A, K, E, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas |
Jako baza deserów lodowych, koktajli, można również przyrządzać dżemy, kompoty, syropy i soki. |
|
PhisalisKolumbia PolskaA, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu |
Stanowi bazę dżemów, konfitur, galaretek, a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast. |
|
PhitajaWietnam Chiny Filipiny Tajwan.Bogaty w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor. Zawiera też dużą ilość antyoksydantów. |
Jadane na surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywany jako składnik lodów, tortów, kremów, koktajli czy musów. |
|
Pietruszka korzeńPolska C, E, A, potas, fosfor, wapń, magnez. |
Doskonała jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. |
|
Pietruszka nać suszonaPolska |
|
|
PigwaPolska Azja C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. |
Z owoców pigwy można przygotować wiele różnych przetworów: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. |
|
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. |
Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów. |
|
RodzynkiPolska |
|
|
Rzodkiew białaPolska WłochyC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. |
Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. |
|
Rzodkiew czarnaPolskaC, PP oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, błonnik, kwas foliowy. |
Świetnie smakuje na surowo, przykładowo jako dodatek do kanapek czy składnik surówek. |
|
Seler PolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. |
Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. |
|
Seler z naciąPolskaC, PP, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten, fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. |
Doskonały jako baza zup, sosów, soków, sałatek, surówek, przetworów. |
|
SkorzoneraPolskaE, B1, B2, C, PP, potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten. |
Poddawana duszeniu, gotowaniu czy smażeniu bardzo dobrze smakuje i zaspokaja głód. Spożywana osobno, w sałatkach lub jako dodatek do dań głównych. Można dodać ją do omletów czy jajecznicy. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup. |
|
Śliwki suszonePolska |
|
|
SoczewicaPolska |
|
|
SojaPolska |
|
|
Słonecznik prażonyPolska |
|
|
TamarilloNowa Zelandia Australia Japonia Brazylia Peru.A, B, bogate źródło błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy i beta-karotenu. |
Najczęściej jadany na surowo, wykorzystywany jako dodatek do sałatek owocowych i deserów.. |
|
TopinamburPolska Francja WłochyA, B1, B2, B6, C i E, żelazo, miedź, magnez i potas. |
Używa się do przygotowania zup, puree, chipsów i frytek. Można spożywać jako jarzynę. Topinambur jest powszechnym składnikiem sałatek. Upieczone bulwy są popularnym dodatkiem do dziczyzny. |
|
Woda gazowana „ABRA” 1,95lPolska |
|
|
Włoszczyzna Polska WłochyA, C, E, H, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, fosfor, beat-karoten. |
Jadana surowe lub po obróbce termicznej jako dodatek do zup, sosów, soków, sałatek, surówek, ciast, przetworów. Wykorzystywana w celach dekoracyjnych. |
|
Ziemniaki Polska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. |
Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. |
|
Ziemniaki czerwonePolska Grecja CyprA, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. |
Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. |
|
Ziemniaki młodePolska Grecja Cypr.A, B1, B2, B3, B6, C i PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. |
Ziemniaki można przygotowywać na wszelkie sposoby: gotować, zapiekać, smażyć. Doskonale sprawdzają się jako składnik głównych dań, sałatek czy zapiekanek. |
|
Żurawina kandyzowanaPolska |
|
|
Żurek domowyPolska |
|