|
AgrestPolska Węgry: C, E, witaminy z grupy B, prowitamina A. |
Agrest najczęściej stosowany jest jako dodatek w rozmaitych deserach, ma również szerokie zastosowanie w przetwórstwie |
|
AroniaPolskawitaminy C i P oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo |
Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce, przetwarzana na soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady, nalewki. |
|
BakaliePolska |
|
|
Borowik i podgrzybek suszony 20gPolska |
|
|
Borówki amerykańskiePolska Niemcy HolandiaSód , Żelazo, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna oraz Witamina A. |
Głównie dodawana do ciast, deserów, przetworów, ale również stosowana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
BrzoskwiniePolska Włochy Hiszpania Grecja Francja C, E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen. |
Najczęściej jada się owoce surowe, można dodać do ciast, przetworzyć na kompot, dżem czy ususzyć. |
|
Buraczki z chrzanem 320 g.Polska |
|
|
Buraki obranePolska |
|
|
Buraki suszone op. 100gPolska |
|
|
Cebula prażona op. 70g i 1 kgPolska |
|
|
Chrzan tarty na cytryniePolska |
|
|
Chrzan z żurawinąPolska |
|
|
CieciorkaPolska |
|
|
Czereśnie czarne „Kasztan”Polska Węgry C, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, |
Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. |
|
Czereśnie różowePolska WęgryC, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan |
Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. Stosowana w lecznictwie. |
|
Dynia w łupiniePolska |
|
|
Dynia łuszczonaPolska |
|
|
Fasola czerwonaPolska |
|
|
Fasola drobna Polska |
|
|
Fasola jaśPolska |
|
|
Fasola średniaPolska |
|
|
GrenadillaAmeryka Południowa Afryka Australia.A, C, K oraz wapń, fosfor i żelazo. |
Najlepiej zjeść go łyżeczką. Z miąższu przygotowywane są także przetwory, lody, soki, dżemy i koktajle oraz nadzienie do mięs. |
|
Groch połówkiPolska |
|
|
GruszkiPolska HolandiaWitamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk |
Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów |
|
GuawaKolumbia Brazylia Tajlandia Indie Pakistan.źródło antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, kwas foliowy, błonnik. |
Spożywa się na surowo, również jako dodatek do słodkich i lekkich sałatek, zmiksowane do sosów owocowych, kremów lub drinków. |
|
JabłkaPolskaC z grupy B,potas,żelazo |
Używane do produkcji,konfitur,kompotów,octu,cydru. Jabłka mają szerokie zastosowania w cukiernictwie. Dodawane do pieczenia mięs |
|
Jagoda czarnaPolskaA, B1, B2, PP i C, kwas foliowy, błonnik oraz potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. |
Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
Jagody goiPolska |
|
|
JajkaPolska |
|
|
JeżynyPolskaA (beta-karoten), B3 (niacyna), K i P, bogactwo soli żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. |
Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. |
|
KompotyPolska |
|
|
Koncentrat barszczuPolska |
|
|
Koperek suszonyPolska |
|
|
KumkwatChinyC, E, prowitamina A, potas, magnez, fosfor, wapń |
Można jeść na surowo, razem z skórką. Kandyzowane lub w syropie można dodawać do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerować nimi inne owoce, warzywa oraz mięso. Można przyrządzić się z nich musy, pasty kanapkowe, sosy oraz puree. |
|
LicziChiny Bogate źródło witaminy C, E, B6, również potas, magnez, fosfor, wapń, mangan, selen, niacyna, ryboflawiny czy tiaminy. |
Doskonałe jako dodatek do płatków, naleśników, również do deserów i ciast. Przygotowuje się z nich również soki, syropy, drinki i kompoty. |
|
MakPolska |
|
|
MalinyPolskaB1, B2, B3, B6, witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), zawierają dość dużo cukrów, głównie fruktozy i glukozy oraz związki mineralne zasobne w potas, żelazo i cynk. |
Z malin przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, nalewki, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. |
|
Mieszanka warzyw suszonaPolska |
|
|
Mix grzybów suszonych 500 gPolska |
|
|
Morele suszonePolska |
|
|
MorwaAzjaC, PP i liczne z grupy B. Zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy), garbniki, liczne kwasy, flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. |
Z morwy można przyrządzić soki, kompoty, nalewki i likiery. |
|
MusztardaPolska |
|
|
Opuncja figowaGrecja jest źródłem witamin A, C, E, B1, B6, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, żelaza i błonnika. Cukry, kwasy organiczne, flawonoidy. |
Do produkcji dżemów, soków, wina, marynat. |
|
Orzechy brazylijskiePolska |
|
|
Orzechy laskowePolska |
|
|
Orzechy nerkowcaPolska |
|
|
Orzechy piniowePolska |
|
|
Orzechy włoskie całe i łuskanePolska |
|
|
PapajaMeksyk USAC, B6, A, K, E, błonnik, wapń, żelazo, magnez, potas |
Jako baza deserów lodowych, koktajli, można również przyrządzać dżemy, kompoty, syropy i soki. |
|
PhisalisKolumbia PolskaA, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu |
Stanowi bazę dżemów, konfitur, galaretek, a nawet nalewek. Może być również dodatkiem do sałatek, ciast. |
|
PhitajaWietnam Chiny Filipiny Tajwan.Bogaty w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor. Zawiera też dużą ilość antyoksydantów. |
Jadane na surowo, jako dodatek do sałatek. Wykorzystywany jako składnik lodów, tortów, kremów, koktajli czy musów. |
|
Pietruszka nać suszonaPolska |
|
|
PigwaPolska Azja C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. |
Z owoców pigwy można przygotować wiele różnych przetworów: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. |
|
Porzeczki białePolska C, prowitaminy A, potas, żelazo, kwasy organiczne |
Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. |
|
Porzeczki czarnePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu, pektyny |
Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
Porzeczki czerwonePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potas, sód, wapń, fosfor, siarka i magnez, pektyny. |
Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów |
|
PoziomkiPolskaWitamina C, wapń, żelazo |
: Najsmaczniejsze są poziomki świeże, ale można wykorzystywać je także na przetwory typu dżemy, konfitury, dodatek do soków. |
|
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. |
Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów. |
|
RodzynkiPolska |
|
|
Śliwki ciemnePolskaZawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty |
Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
Śliwki suszonePolska |
|
|
Śliwki żółtePolskaŚliwki mają sporo witamin z grupy B potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. |
Wszelkiej maści kompoty, marmolady, galaretki, konfitury i dżemy. Można je również, co oczywiste, spożywać surowe. Stosowane w kosmetyce. |
|
SoczewicaPolska |
|
|
SojaPolska |
|
|
Słonecznik prażonyPolska |
|
|
TamarilloNowa Zelandia Australia Japonia Brazylia Peru.A, B, bogate źródło błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy i beta-karotenu. |
Najczęściej jadany na surowo, wykorzystywany jako dodatek do sałatek owocowych i deserów.. |
|
TruskawkiPolskaZawierają witaminy takie jak C, A, E, B1, B2, B3, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. |
Przede wszystkim spożywane surowe owoce, stosowane do deserów, dżemów, kompotów oraz mrożonek, a liście suszy się na herbatkę, Zastosowanie mają również w lecznictwie jak i również kosmetyce |
|
WiśniePolska: Witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, Cynk. |
Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce. |
|
Woda gazowana „ABRA” 1,95lPolska |
|
|
ŻurawinaPolskawitaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, zawiera dużo sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy. |
Przyrządza się konfitury, herbatki, soki. Żurawina stała się też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Wykorzystywana w lecznictwie i kosmetyce. |
|
Żurawina kandyzowanaPolska |
|
|
Żurek domowyPolska |
|