Zamów u nas.
Skontaktuj się z nami

508-137-510606-378-327

BazyliaPolskaC, witaminy z grupy B, ryboflawina, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Ma korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto.
BotwinkaPolskaC, B1, zawiera wapń, magnez, sód, kwas foliowy, błonnik, pektyny. Świetne do zup, sałatek, koktajli.
Buraki obranePolska
KiełkiPolskaC, D, E, K, PP, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, cynk, magnez, potas, sód, wapń, selen, miedź, lit, białko, błonnik, kwasy omega-3. Kiełki spożywa się na wiele sposobów, można nimi posypać kanapki, sałatki czy dania obiadowe. Można dodać do twarożku, jogurtu, serka wiejskiego.
Kocanka WłoskaPolska WłochyGarbniki, kwasy organiczne. Drobno posiekane liście dodaje się w niewielkich ilościach głównie do sałatek, majonezów i wytrawnych białych serków. Poleca się ją także do dań rybnych i z kurczaka szczególnie tych z ryżem, w których stosuje całe małe gałązki usuwając je przed podaniem, gałązki kocanki można wrzucać do wody na krótko przed końcem gotowania aromatyzując w ten sposób ryż.
KolendraC B1 B2 i PP bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń sód potas żelazo.C, B1, B2 i PP, bogata w antyoksydanty i minerały takie jak wapń, sód, potas, żelazo. Wykorzystywana jako składnik marynat, ciast i pieczywa. Doskonale komponuje się z wieprzowiną i rybami. Wzbogaca smak potraw kuchni arabskiej i greckiej.
Koper włoskiWłochy Holandia Hiszpania.A, E, C, K, potas, sód, wapń, fosfor Łodyga kopru może być dodatkiem do oliwek i mięs, a młode pędy i liście są dodawane do sałatek, rosołu oraz do zupy rybnej, stosowane jako przekąski lub jako środki konserwujące jedzenie np. przy suszeniu fig.
KoperekPolska WłochyA, C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, sód i proteiny. Świeże liście koperku wykorzystywane są jako przyprawa do zup, sosów, ziemniaków i sałatek, lub jako niezbędny składnik do kiszenie ogórków.
Kwiaty jadalnePolska Izrael Stosowane głównie do dekoracji potraw. Można dodawać je do sałatek, ciast, deserów lodowych, dań głównych.
LawendaFrancja Włochy.Duża ilość garbników, ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Możemy przyprawić nią mięsa i warzywa. Kwitnące gałązki i świeżo ścięte listki można dodać do sosów sałatkowych, sałatek, win czy octów winnych, a kwiaty do lodów, galaretek czy budyniu.
Liść laurowyPolska WłochyA, C, B6, niacyna, kwas, foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Podnosi walory smakowe wielu zup, najczęściej dodawany jest do rosołu, pasuje także do kapuśniaku, barszczu czy zupy rybnej. Dodawany do potraw mięsnych, sosów i gotowanych ryb. Liście laurowe są też niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych, bigosu, pasztetów czy galaretek mięsnych.
LubczykPolskaC, E, kwasy organiczne, sole mineralne. Świetny dodatek do zup, zwłaszcza tych z dodatkiem fasoli, groszku, ziemniaków czy soczewicy. Wzbogaca smak naszego rosołu. Sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, flaczków, dań rybnych a także sosów i sałatek
MajeranekPolskaA, D, B6, B12, wapń, żelazo, magnez, kwas askorbinowy. Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, potraw ze strączkowych oraz tłustych mięs.
MiętaPolskaA, B3, żelazo, magnez, potas, wapń Jako dodatek do mięsa, pierogów, napojów, deserów, sosów, warzyw czy sałatek owocowych.
Mix sałatPolska Włochy Stosowany jako głównie składnik surówek.
Nać pietruszkiPolska WłochyA, witaminy z grupy B, duża zawartość witaminy C, beta karoten, potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód oraz błonnik. Natka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest bardzo aromatyczna, najczęściej wykorzystywana jako ziołowa przyprawa dodawana do potraw wzbogacająca ich smak.
OreganoPolska WłochyA, E, K, C, żelazo, kwas, błonnik, kwasy omega-3. Szczególnie często znaleźć można oregano w przepisach kuchni śródziemnomorskiej szczególnie greckich i włoskich. W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich.
RadichioWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami
RoszponkaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
RozmarynPolska Włochy HolandiaA i C, gorycze, flawonoidy, lotne olejki, garbniki. Najlepiej pasuje do mięs: jagnięciny, wieprzowiny czy wołowiny.
RucolaWłochy Holandia Hiszpania.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata dębowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata fryzyjskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata lodowa Włochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata masłowaWłochy Holandia Hiszpania PolskaC, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami
Sałata ozdobnaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Sałata pak choiWłochy Holandia Chiny C, B6, beta karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas sód. Warzywo to może być z powodzeniem spożywane na surowo w postaci sałatek i surówek jak i smażone z mięsem i innymi warzywami
Sałata rzymskaWłochy Holandia Hiszpania Polska.C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Sałatę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami.
Stewia Polska WłochyC, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, magnez Wykorzystywany jako zamiennik tradycyjnego cukru rzepakowego lub trzcinowego. Możemy posłodzić nią kawę, herbatę oraz koktajle, lemoniadę i inne napoje. Sprawdzi się jako zamiennik cukru w domowych ciastach lub ciasteczkach, a ponieważ charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia, nada się do domowych przetworów takich jak marmolady, dżemy czy konfitury.
SzczawPolskaLiście zawierają flawonoidy, karoten i witaminę C. Można z niego sporządzić zupy, sosy, sałatki, omlet ze szczawiem, który nadaje mu smak cytrynowy. Nadaje się do wszystkich potraw rybnych.
SzczypiorC B1 B2 karoten kwas foliowy potas sód magnez wapń fosfor i chlor.C, B1, B2, karoten, kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. Szczypiorek najlepiej smakuje na surowo. Można dodać do kanapek, surówek, sałatek, twarogu lub jajecznicy.
SzpinakPolska WłochyC, E, K, B1, B2, B6, żelazo, wapń, jod, mangan czy karoten. Szpinak możemy dodać niemal do każdej potrawy, do omletów, naleśników, pierogów, spaghetti, zapiekanek, surówek.
TymianekPolska Włochy HolandiaA, B2, B6, C, kwas foliowy, beta karoten oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.grzybów i serów Wykorzystywany do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych i potraw z warzyw strączkowych. Podnosi także smak drobiu, ryb,