Zamów u nas.
Skontaktuj się z nami

508-137-510606-378-327

AgrestPolska Węgry: C, E, witaminy z grupy B, prowitamina A. Agrest najczęściej stosowany jest jako dodatek w rozmaitych deserach, ma również szerokie zastosowanie w przetwórstwie
AnanasFilipiny Tajlandia Kostaryka Indonezja Brazylia Meksyk.C, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. : Owoc jadany surowo, stosowany do ciast, deserów, soków. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce.
ArbuzEgipt GrecjaC, beta-karoten, przeciwutleniacze, wapń, fosfor, magnez, krzem, chlor, potas. Głównie jadany na surowo, dodawany do deserów, musów czy koktajli.
AroniaPolskawitaminy C i P oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce, przetwarzana na soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady, nalewki.
AwokadoGrecja Izrael MeksykC, E i A – silne przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, luteina, duża zawartość potasu. Spożywane są w wielu postaciach, zazwyczaj na surowo. Można dodawać do sałatek lub zrobić pastę do smarowania pieczywa.
BananyEkwador Chiny Filipiny Uganda BrazyliaA, C, E, K oraz te z grupy B. Najwięcej zawierają potasu, nie brakuje też błonnika, magnezu, fosforu i wapnia. Najczęściej jada się na surowo. Można je zapiekać, wykorzystać do produkcji dżemów, soków, musów.
Borówki amerykańskiePolska Niemcy HolandiaSód , Żelazo, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna oraz Witamina A. Głównie dodawana do ciast, deserów, przetworów, ale również stosowana w lecznictwie oraz kosmetyce.
BrzoskwiniePolska Włochy Hiszpania Grecja Francja C, E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen. Najczęściej jada się owoce surowe, można dodać do ciast, przetworzyć na kompot, dżem czy ususzyć.
CytrynyHiszpania Turcja Argentyna Brazylia.C, E, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Jako dodatek do napojów, herbaty.
Czereśnie czarne „Kasztan”Polska Węgry C, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy.
Czereśnie różowePolska WęgryC, A, z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan Używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów jak i również jadany owoc surowy. Stosowana w lecznictwie.
Figi świeżeHiszpania Grecja Turcja PortugaliaC, B1, B2 oraz B6 również fosfor, wapń, magnez i żelazo. Z fig robi się kompoty, dżemy, konfitury, syropy i nalewki. Jadane surowe jak i suszone.
GranatyIndie Iran Irak TurcjaZawierają kwasy omega-5, kwasy tłuszczowe, fitosterole, polifenole, antyoksydanty. Używany jako dodatek do napojów i deserów. Słodkie odmiany wykorzystywane do produkcji wina
Grejpfruty białyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Grejpfruty czerwonyTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
Grejpfruty sweetBogate w witaminy C B E PP i P fosfor potas wapń kwas cytrynowy cukry i pektyny.Bogate w witaminy C, B, E, PP i P , fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
GruszkiPolska HolandiaWitamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów
JabłkaPolskaC z grupy B,potas,żelazo Używane do produkcji,konfitur,kompotów,octu,cydru. Jabłka mają szerokie zastosowania w cukiernictwie. Dodawane do pieczenia mięs
Jagoda czarnaPolskaA, B1, B2, PP i C, kwas foliowy, błonnik oraz potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
JeżynyPolskaA (beta-karoten), B3 (niacyna), K i P, bogactwo soli żelaza, magnezu, potasu, wapnia i miedzi. Można przyrządzić soki, koktajle, musy, kompoty, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
Kaki: Chiny Japonia Azja Środkowa. A, D, B12, węglowodany, potas, sód, żelazo Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Jadany na surowo, można też gotować i kandyzować.
KarambolaBrazylia Gujana Ghana FlorydaA, C, wapń, magnez, żelazo Jako dekoracja do drinków, sałatek czy deserów. Po obróbce termicznej jako dodatek do dań rybnych. Można wycisnąć sok, przerobić na dżem czy sos.
KiwiAustralia Chile Południowa Afryka Kalifornia.C, A, E, K, potas, wapń, żelazo i kwas foliowy Jako dodatek do owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Głównie jadany na surowo.
KokosNowa Zelandia Azja Ameryka Południowa.zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu. Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe a z kwiatostanów wino palmowe. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Kokos młodyFilipiny Tajlandia.Bogate źródło elektrolitów Jako dodatek do drinków i deserów. Można wyprodukować dżem, mąkę, olej i mleczko kokosowe, z kwiatostanów wino palmowe.
LimonkiIndie Meksyk Argentyna Brazylia.C, kwas cytrynowy, wapń, potas, fosfor. Do sporządzania soków i napojów orzeźwiających, jako dodatek do drinków.
MalinyPolskaB1, B2, B3, B6, witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), zawierają dość dużo cukrów, głównie fruktozy i glukozy oraz związki mineralne zasobne w potas, żelazo i cynk. Z malin przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, nalewki, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
MandarynkiChiny Hiszpania TurcjaA, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, manganu i wapnia. Wszelkiego rodzaju sałatki owocowe lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych. Jadane na surowo są dobrym przeciwutleniaczem.
MangoIndie BrazyliaA, C, E, PP, witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez, żelazo i błonnik. Jako dodatek do ciast, kremowych deserów i lodów.
Melon cantalopeBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo.
Melon żółtyBrazyliaB1, B2, B6, PP, E, C, A oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Jako dodatek do deserów, sałatek, koktajli a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Głównie jadany na surowo.
MineolaWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, magnez, kwas askorbinowy, żelazo Owoce jadane na surowo, nadają się również na przetwory.
MoreleChiny Korea Polska.B, C, PP. Zawierają dużą ilość potasu, żelaza, wapnia, fosforu i błonnika. Można z nich przyrządzić dżemy, konfitury, musy, galaretki, likiery i nalewki. Jadane na surowo, suszone, świetne jako dodatek do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
MorwaAzjaC, PP i liczne z grupy B. Zawierają dużo cukrów (zwłaszcza fruktozy i glukozy), garbniki, liczne kwasy, flawonoidy, kumaryny, taniny, pektyny i związki mineralne, a wśród nich bardzo dużo żelaza oraz potas, wapń, magnez i fosfor. Z morwy można przyrządzić soki, kompoty, nalewki i likiery.
NektarynkiFrancja Hiszpania Włochy USA Grecja Chile. B1, B2, C, A, PP, E, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, błonnik. Głównie jadany na surowo, jednak możemy je nabyć również suszone, kandyzowane lub konserwowane. Sporządzamy z nich przetwory: dżemy, soki, kompoty, galaretki, likiery. Doskonały dodatek do deserów, sałatek owocowych, ciast, lodów.
NektarynkiHiszpania
PameloTurcja USABogate w witaminy C, B, E, PP i P , składniki mineralne tj. fosfor, potas, wapń, kwas cytrynowy, cukry i pektyny. Używany do produkcji napojów i soków, dodatek do deserów, jadany na surowo.
PomarańczeWłochy Hiszpania Egipt.A, D, B6, B12, C, beta-karoten, magnez, kwas askorbinowy, żelazo. Owoc jadany na surowo, jako dodatek do ciast, deserów i przetworów.
Porzeczki białePolska C, prowitaminy A, potas, żelazo, kwasy organiczne Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów.
Porzeczki czarnePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu, pektyny Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Porzeczki czerwonePolskaC, B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, potas, sód, wapń, fosfor, siarka i magnez, pektyny. Przyrządza się soki, syropy, koktajle, musy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo, dodawane do deserów
PoziomkiPolskaWitamina C, wapń, żelazo : Najsmaczniejsze są poziomki świeże, ale można wykorzystywać je także na przetwory typu dżemy, konfitury, dodatek do soków.
RambutanMalezja Tajlandia Indie Ekwador.C, żelazo, miedź, fosfor, wapń. Najczęściej jadany na surowo, wzbogaca smak deserów i sałatek owocowych. Można też stosować jako dodatek do sosów, mięs i różnych przetworów.
Śliwki ciemnePolskaZawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs. Wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce.
Śliwki czerwonePolska Hiszpania.Zawierają witaminy C, A i E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty Przyrządza się soki, syropy, kompoty, wina, konfitury i dżemy. Głównie jadane na surowo. Mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Również dodawane do pieczenia mięs.
Śliwki żółtePolskaŚliwki mają sporo witamin z grupy B potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Wszelkiej maści kompoty, marmolady, galaretki, konfitury i dżemy. Można je również, co oczywiste, spożywać surowe. Stosowane w kosmetyce.
TruskawkiPolskaZawierają witaminy takie jak C, A, E, B1, B2, B3, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Przede wszystkim spożywane surowe owoce, stosowane do deserów, dżemów, kompotów oraz mrożonek, a liście suszy się na herbatkę, Zastosowanie mają również w lecznictwie jak i również kosmetyce
Winogrona białeWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
Winogrona czarneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
Winogrona czerwoneWłochy Grecja Afryka RPAC, A, E, K, tiamina, kwas foliowy, niacyna. Owoc jadany na surowo, doskonały jako dodatek do ciast, lodów, soków i przetworów. Z winogron od wieków produkuje się doskonałe wina.
WiśniePolska: Witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, Cynk. Głównie spożywane owoce surowe, stosowane do deserów, kompotów i dżemów. Wykorzystywane w lecznictwie oraz kosmetyce.
ŻurawinaPolskawitaminy B1, B2, B6, C, E, karoten, zawiera dużo sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy. Przyrządza się konfitury, herbatki, soki. Żurawina stała się też modnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, serów i pasztetów. Wykorzystywana w lecznictwie i kosmetyce.